Afbeelding

Geen straf voor slopen deel monument

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ)  ? Een vrouw die zonder vergunning het achterhuis van een monumentale boerderij in Westenholte liet slopen is schuldig bevonden aan dit strafbare feit, maar krijgt daarvoor geen straf. Tot dat oordeel kwam de economische politierechter in Zwolle dinsdag.

Hij hield er rekening mee dat de vergunningen voor de herbouw inmiddels wel in orde zijn. De gebeurtenissen in 2013 hebben er bij de 53-jarige J.v.D. om wie het ging en haar man zowel emotioneel als financieel behoorlijk ingehakt. Ze is er nog zo door van slag dat ze niet zelf naar de rechtbank kwam, maar haar man de verdediging liet voeren.

Uit zijn woorden bleek dat ze veel spijt heeft van de gang van zaken, doch zich eerst niet bewust was dat ze iets strafbaars deed. Dat besef kwam toen de gemeente op 25 juli 2013 de verbouwing van het achterhuis liet stilleggen. Het stel heeft de boerderij met opstallen uit 1877 in 2005 van de gemeente gekocht, wetende dat het een gemeentelijk monument is waar je niet zonder toestemming aan mag verbouwen. De twee  wilden ook slechts het rieten dak van het achterhuis met de constructie daaronder, dat in slechte staat was, vernieuwen. Toen het dak eraf was constateerde de aannemer dat de muren zo slecht waren dat hij er niets mee kon.

Op dat moment had de vrouw met de gemeente in overleg moeten treden, stelt de officier van justitie. Dat de opdrachtgeefster er niet goed over heeft nagedacht, levert wel schuld op. Ook hij stelt gezien de omstandigheden een milde straf voor van een geheel voorwaardelijke boete van 750, maar de rechter vindt een straf niet passend.

Na de constatering door de gemeente is het echtpaar gaan overleggen om het karwei zo goed mogelijk af te maken. Na maanden met een zeil op het dak te hebben gezeten is het achterhuis herbouwd op een manier die de goedkeuring van de welstands- c.q. monumentencommissie heeft. Een deskundige heeft vastgelegd dat de ingreep uiteindelijk geen afbreuk heeft gedaan aan de monumentale status van het erf met de opstallen.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen gisteren