Pedro Sluiter

Handhaving is binnen handbereik voor SVI

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Saba Gwedelidze is de katalysator van SVI. Natuurlijk is het niet alleen aan hem te danken dat de promovendus vijf van de laatste zeven duels wint, maar met een speler die van een halve kans een hele maakt, voetbalt het een stuk makkelijker.

Het zijn vaak maar momenten waarop de Nederlandse aanvaller met Georgische roots zijn klasse laat zien. Tegen Hulzense Boys (1-0 winst) zijn dat er niet veel, maar dat ene moment waarop Gwedelidze een voorzet van Steven van den Bosch laat vallen precies voor de voeten van Wybren Boersma is wel beslissend. En zo gaat het vaker met Gwedelidze, die zich in deze tweede seizoenshelft met tien doelpunten in zeven duels aardig in de kijker speelt. ?Het is wel lekker dat hij erbij is?, zegt Boersma met gevoel voor understatement. ?Het geeft ontzettend veel vertrouwen, want je weet dat bijna elke kans een goal is. Vandaag is die weer belangrijk met een assist. Ik denk dat dit ook doorwerkt op de tegenstanders. Die weten dat inmiddels natuurlijk ook. Die gaan misschien toch wat voorzichtiger voetballen en dan zie je dat we meer ruimte krijgen. En dan kunnen we volgens mij ook goed positiespel spelen. Daar blijven we ook op hameren. Je ziet vandaag die goal. Dat is geen toeval, daar trainen we op.?

De treffer van Boersma, twintig minuten voor tijd, is er inderdaad één uit het boekje. Van den Bosch gaat ?op de brommer' langs zijn tegenstander op de rechterflank en legt breed op Gwedelidze, die de bal met één aanraking panklaar legt voor de inkomende Boersma. Die schiet vanaf de rand van het strafschopgebied zuiver binnen. Doelman Bas Reuvekamp verricht nog enkele prima reddingen en SVI verzuimt het duel zelf eerder te beslissen. Buiten dat laatste minpuntje om heeft trainer Stephan Rahantoknam weinig aan te merken op zijn ploeg.

?Na de winterstop spelen we met heel veel power en krijgen we veel minder kansen tegen. Als elftal staan we veel compacter. De afstanden tussen de linies zijn klein. We hebben ook meer zelfvertrouwen nu?, ziet Rahantoknam, die niet onder stoelen of banken steekt dat Gwedelidze enorm belangrijk is. ?In balbezit scheelt het wel dat hij erbij is. Daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben. Dat lijkt me duidelijk. Tien goals, drie assists inmiddels.?

Door de vierde zege op rij staat SVI nu voor het eerst sinds het begin van dit seizoen op een veilige plaats (tiende). In de derde periode staat SVI tweede achter Enter Vooruit. Niets is onmogelijk, denkt Boersma. Ook Enter Vooruit, dat zaterdag met 2-0 van Be Quick ?28 won en daardoor de nieuwe nummer twee is, acht hij geen onneembare veste. ?Wij hebben het gevoel dat we niks meer gaan verliezen?, zegt Boersma. Rahantoknam wil niet te hard van stapel lopen. ?Wij kijken niet verder dan Enter Vooruit zaterdag.?