Afbeelding

Boek over liquidaties aan de IJssel

Partnerbijdrages

HATTEM / ZWOLLE ? ?De Vijftien Executies ? liquidaties aan de IJsseloever'. Dat is de titel van het nieuwe boek van Wolter Noordman dat in april verschijnt.

Het boek gaat over vijftien mannen uit het verzet, gevangenen van de Duitsers, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog worden geliquideerd op de Geldersedijk en aan het Katerveer in Oldebroek.

De bevelen van Leider Heinrich Himmler van de SS vanuit Berlijn zijn duidelijk. Belangrijke gevangenen, in het bijzonder zij die tegen de Duitsers zouden kunnen getuigen, moeten worden geëxecuteerd voordat de Duitsers zich terugtrekken.

Noordman legt uit waarom de mannen in de gevangenis in Zwolle waren terechtgekomen. Ook vertelt hij over de enige overlevende die zich in de IJssel liet vallen en voor dood werd achtergelaten. Deze man was overigens Belg. In totaal bevonden zich onder de terechtgestelden nog twee Belgen.

De stoffelijke overschotten van de mannen die bij Katerveer zijn omgebracht, spoelden benedenstrooms aan langs de IJssel, tot aan Kampen en het Ketelmeer aan toe.

In De Swollenaer van maandag 6 april vertelt Noorman meer over zijn boek.