Pedro Sluiter

Landstede Basketbal kan niet veertig minuten top zijn

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Landstede Basketbal laat in het duel tegen Donar zien dat het met de beste ploegen in de Nederlandse competitie mee kan, maar kan dat goede spel zoals wel vaker dit seizoen niet een hele wedstrijd vasthouden. De Zwolse ploeg gaat zondag ondanks een voorsprong van zeventien punten in de rust met 81-83 ten onder. Donar slaat de aanval op de derde plaats af.

Ewout Kloos heeft er na afloop even geen boodschap aan dat de toeschouwers volop hebben genoten van de altijd sfeervolle, goed bezochte wedstrijd tussen ?Zwolle' en ?Groningen'. Een wedstrijd met twee gezichten. ?Je staat zeventien punten voor na de eerste helft en nu hebben we er twee minder?, sipt Kloos. ?We voelden het een beetje uit onze handen glippen. Ik denk dat we in de tweede helft een stuk minder agressief waren op de bal en daardoor konden zij makkelijker de open man vinden. Voor goeie playmakers als Groningen is het dan kassa. We moeten er meer bovenop zitten, maar op de een of andere manier lijken we dat soms te vergeten?, stelt de verdediger die deze wedstrijd zeven punten laat noteren. In de eerste helft schiet hij één driepunter erin. In de tweede helft mist hij er twee. "In de eerste helft was ik heel actief, voelde ik me goed. In de tweede helft afwachtend en minder initiatief. Zoals wij allemaal eigenlijk."

Landstede gaat het laatste kwart nog wel in met een marge van tien (64-54), maar de voorsprong verdwijnt als sneeuw voor de zon. De thuisploeg komt er aanvallend bijna niet meer doorheen en laat verdedigend de nodige steken vallen. Jonathan Tiller neemt zijn ploeg op sleeptouw en schiet er nog wel een driepunter in (zijn vierde van de middag), maar de score plus bonus van Donar (namens Lance Jeter) blijkt de laatste van de middag. Tiller wordt uiteindelijk topscorer aan Zwolse zijde met twintig punten, maar mist de laatste kans. Met nog twintig seconden op de klok en Tiller aan de bal is het hopen op nog een opleving van de Amerikaan, maar zijn poging mist precisie. "Dat is de verantwoordelijkheid die hij wil nemen. Hij is onze pointguard, heeft de bal in zijn handen. Ik heb daar in principe vrede mee. Ik denk dat we met teamspel ook nog wel tot een goede kans hadden kunnen komen. Maar hij heeft eerder wel laten zien dat hij het kan", aldus Kloos, die weet dat de wisselvalligheid het probleem is van Landstede. "De puzzelstukjes zijn er. Het is nu zaak om ze goed tegen elkaar te leggen. De topploegen hebben dat al wel. Die kunnen veertig minuten lang goed spelen. Wij zijn niet consistent genoeg. Daarin moeten we stappen zetten. Zoals we in de eerste helft spelen, kunnen we van iedereen winnen. Als we dat nou ook in de tweede helft kunnen... Maar daarin worden we op onze zwakheden gewezen."

Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 6 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 10 uur geleden
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 uur geleden