Pedro Sluiter

CSV '28 heeft geen kind aan HTC in eenzijdige Zwolse stadsderby

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - CSV '28 versus HTC is halverwege een tamelijk saaie, eenzijdige wedstrijd. Bij het betreden van het veld, voor de tweede helft, kijkt CSV-trainer Martin Reynders dan ook om en vraagt: ?Tja, wat moet je hier nou over schrijven, hè??

De stadsderby wordt nooit een echte wedstrijd. Daarvoor is het verschil tussen de twee elftallen te groot. CSV speelt zich in het eerste bedrijf naar een 2-0 voorsprong (doelpunten Levi El Atiaoui en Abdel-Hafid Lahzal) en komt zelf eigenlijk nooit in de problemen. En dan speelt de bovenliggende partij ook nog eens tegen de forse wind in - die pal over het veld staat.
Gelukkig verschaft de tweede helft meer om over te schrijven. Dat begint na tien minuten als HTC een vrije trap krijgt in het eigen doelgebied. Thomas Korenromp wil deze snel nemen. Lahzal is echter een doorgewinterde professional dus Lahzal gaat snel voor de bal staan om dit te beletten. Opgejaagd door de achterstand, duwt Korenromp Lahzal weg. Er volgt wat duwen en roepen over en weer waarna scheidsrechter Maat besluit het duo dan maar geel te geven. Op zich niet heel erg, ware het niet dat Korenromp in de eerste helft al een gele kaart kreeg. Beseft ook scheidsrechter Maat die niet anders kan dan Korenromp van het veld te sturen voor een vergrijp dat eigenlijk nooit een vergrijp was. Vanaf de kant krijgt Lazhal enkele verwensingen over ?matennaaien' over zich heen, terwijl Korenromp mokkend op de bank plaats neemt ? de scheidsrechter ziet deze illegale zitplaats voor een weggestuurde speler voor het gemak maar even over het hoofd.

De overtalsituatie doet Martin Reynders meteen ingrijpen. En Reynders laat zien dat hij geen trainer uit de Mourinho-school is: hij haalt zijn linksback van het veld, brengt een middenvelder in, stuurt er één naar voren als extra spits en roept naar zijn resterende verdedigers dat ?we met drie man achterin gaan spelen'. Het levert zijn ploeg veel balbezit op en druk op het vijandelijke doel. Maar effectief is het allemaal niet, zoals CSV het balbezit en de overmacht uitspeelt. Te weinig oog voor samenspel en te veel op zoek naar eigen succes.
Daardoor krijgt HTC zelfs de tijd en ruimte om enkele gevaarlijke uitvallen te doen. Maar ook die speldenprikken lopen op niets uit, omdat eenmaal over de middenlijn er altijd wel een speler aan de bal komt die een beroerde voortzetting in huis heeft én deze ook laat zien.

Als CSV tien minuten voor het einde dan eindelijk een aanval eens goed uitspeelt en Kevin Landman 3-0 maakt, ebt elke onzekerheid en spanning weg.

Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 16 uur geleden