Afbeelding

Stadsdraaiorgel vanaf zaterdag terug in het centrum

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

BINNENSTAD - Met de komst van de lente beginnen ook de vrijwilligers van de Nederlandse Stichting ter Promotie van het Pierement hun nieuwe, vierde seizoen in Zwolle. Op zaterdag laten ze de vrolijke klanken van hun antieke draaiorgel weer horen.

Even leek het dat voor het authentieke pierement, dat uitsluitend met de hand gedraaid wordt, geen stallingruimte meer beschikbaar zou zijn, maar sinds deze week is daarin ook weer voorzien en kan de stichting haar activiteiten in Zwolle voortzetten. Het Zwolse orgel werd in 1912 in Parijs gebouwd en was in de jaren vijftig al veelvuldig op de Zwolse kermis te vinden. Na vele omzwervingen nam de Stichting ter Promotie van het Pierement de zorg voor het pierement over. Nu wordt het ingezet om een oud ambacht in ere te houden. Het draaiorgel wordt nog uitsluitend met de hand gedraaid en met spierkracht op een houten wagen voortgeduwd. Een fysiek zware belasting. Deze wijze van presenteren is ook redelijk uniek. Op nog slechts twee plaatsen elders in Nederland (Den Helder en Doesburg) zijn draaiorgels te beluisteren die uitsluitend met de hand worden gedraaid.

Pepijn Jansen, VWO-scholier uit Hazerswoude, is slechts vijftien jaar oud en hij is dol op authentieke draaiorgels (en Hollandse molens). Daarom reist hij het nieuwe seizoen geregeld naar Zwolle af om het orgel met de hand te draaien en het ?manswerk' te verrichten. Met de inkomsten uit de glimmende koperen bakjes worden de stalling en het onderhoud van het orgel betaald. Als de inkomsten het toelaten, worden er bovendien nieuwe muziekboeken voor het draaiorgel gemaakt en volgens de stichting is dat geregeld het geval.

Op zaterdag 21 maart worden twee nieuwe muziekboeken ten gehore gebracht: het toepasselijke ?Le Printemps est arrivé' van Michel Fugain. Dit vrolijke nummer is gearrangeerd door Jan Kees de Ruijter, die binnen het Museum Speelklok te Utrecht verantwoordelijk is voor het repertoire van de collectie mechanische muziekinstrumenten. Het tweede nieuwe boek is ?Loe er ligt een lijster in de la, het zal wel voorjaar wezen', de carnavalskraker van Adèle Bloemendaal, uit begin jaren zeventig.

Voor wie het zelf eens wil proberen, is er zaterdag vanaf 16.00 uur de mogelijkheid ook eens zelf aan het antieke orgel te draaien. Het draaiorgel is rond die tijd te vinden op de Diezerstraat, ter hoogte van de Spiegelstraat.

 

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 4 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 5 uur geleden