Janneke Bakker

VVN Zwolle laat klas verdwijnen in dode spiegel

Partnerbijdrages

Veilig Verkeer Nederland, afdeling Zwolle, heeft senioren en scholieren in het vizier om het aantal ongelukken in stad en omgeving verder omlaag te brengen. Dat gebeurt onder andere met bijspijkercursussen voor ouderen en voorlichting over de dode hoek van vrachten busverkeer aan de jeugd.

 
Volgens voorzitter Martin Hendriksen van de plaatselijke VVN werpt dat al aardig zijn vruchten af. Behalve een opfrisbeurt aangaande de verkeersregels kunnen senioren met een instructeur op pad en zijn er speciale cursussen voor rijden met elektrische fietsen en scootmobiels.

?Je zal het misschien niet verwachten, maar zo'n scootmobiel gaat als het moet behoorlijk hard. En ook voor een scootmobiel geldt dat die goed moet zijn verlicht?, zegt Hendriksen. Wat betreft het actualiseren van de kennis omtrent verkeersregels kan Hendriksen putten uit zijn eigen ruime ervaring. ?Ik heb ongeveer vijftig jaar geleden mijn rijbewijs gehaald. Toen waren er nog niet eens rotondes. Maar je kunt ook denken aan heel simpele dingen zoals nieuwe borden en wegbelijning. Niet iedereen herkent bijvoorbeeld de belijning van een 100-kilometer- weg met als gevolg dat er 80 wordt gereden.?
Een instructeur kan bekijken of een oudere nog goed met zijn nek draait voor het spiegelen. Een cursus kan bovendien ook helpen voor meer zelfvertrouwen en bewustwording. Dat laatste speelt zeker ook een rol onder scholieren. ?We zoomen in op de grote dode hoek waarmee chauffeurs van vrachtwagens, bussen en landbouwvoertuigen krijgen te maken. Wat we doen is dat een scholier achter het stuur van een vrachtwagen kruipt terwijl de rest van de klas pal achter de vrachtwagen gaat staan. De jongen of het meisje achter het stuur ziet helemaal niets, de complete klas verdwijnt in de dode hoek.?

Voor meer informatie of aanmelding voor een cursus zie www.veiligverkeerzwolle. nl. Daar tref je ook de agenda van VVN Zwolle aan.