?Kunst van binnen naar buiten' valt in de prijzen

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Onder ruim vijftig Overijsselse initiatieven is afgelopen maand een geldprijs van duizend euro verloot. Marijke Flapper is met haar kunstproject ?Kunst van binnen naar buiten' de gelukkige prijswinnares.

Voorwaarde om kans te maken op dit bedrag was dat het initiatief een profiel heeft op de MAEXchange en daarmee in heel Nederland kan laten zien welke maatschappelijke waarde wordt geleverd. Het doel van Flappers kunstproject is bewoners van zorghuis Anna Heerkens in Zwolle te integreren met buurtbewoners en ervoor te zorgen dat de buurt de dementerende ouderen als buren gaat zien. De kunstenares: ?Door het kunstproject wil ik als buurtbewoner meerdere buurtbewoners naar binnen krijgen bij Anna Heerkens. En uiteindelijk meer dementerende ouderen naar buiten. Wie zijn deze mensen? Omdat je ze niet kent is de drempel hoog om binnen te komen. Met buurtbewoners, familieleden en medewerkers hebben we portretten geschilderd van deze bewoners. Het portret was niet het doel maar een middel om elkaar meer als buren te leren kennen.? Het kunstproject is feestelijk afgesloten met een expositie.

Met deze gift wil Flapper graag dit initiatief voortzetten bij andere zorghuizen. ?Het project ?Kunst van binnen naar buiten' is een laagdrempelige manier om de buurt bij elkaar te brengen en daarbij dus ook deze dementerende bewoners die zelf niet in staat zijn om buiten het zorghuis contact te zoeken. Ik heb er even over nagedacht in welke vorm dit het beste kan. Ik geloof dat het leuk en bevredigend is als een buurt dit zelf weet op te zetten. Het is leuk om samen aan een expositie te werken. Een doel is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Dat is de sfeer en de aandacht voor elkaar. Mijn plan is dan ook om een draaiboek te maken van alle stappen die ik heb gezet om ?Kunst van binnen naar buiten' een mooi buurtproject te laten worden. En daarbij mijn ervaringen te delen. Deze prijs helpt mij om eventuele drukkosten te bekostigen en eventueel een tekstschrijver in te huren.?

Kracht in NL maakt maatschappelijke initiatieven uit de samenleving landelijk zichtbaar. Om de maatschappelijke waarde van de sector van initiatieven transparant te maken is de MAEXchange ontwikkeld. De MAEXchange is er voor initiatiefnemers die willen delen met anderen wat ze doen en waar ze behoefte aan hebben, zoals partners, geld en media. De MAEXchange is er ook voor overheden, bedrijven en fondsen die initiatieven willen steunen. Provincie Overijssel werkt samen met de MAEXchange om inzichtelijk te krijgen welke initiatieven in haar regio bestaan en op welke manier zij hun waarde kan versterken. De Provincie Overijssel zoekt naar een nieuwe samenwerking tussen de initiatieven, partners en lokale overheden. Op dit moment hebben al zestig initiatieven uit Overijssel een profiel op de MAEXchange. Aanmelden kan via www.maexchange.nl.