Concert 26 maart 'LeChajim' - Mpingo Clarinet Choirs

· leestijd 1 minuut Cultuur

Op donderdag 26 maart geven de twee orkesten van Mpingo Clarinet Choirs een concert in de Synagoge, Samuel Hirschstraat 8, in Zwolle. Onder de titel ?Le Chajim? -op het leven- spelen beide orkesten een programma van Jiddische muziek. De orkesten staan onder leiding van Martin van Zanten. Medewerking verlenen Gottfrid van Eck (verhalenverteller), Gerard Zuyderhoff (basklarinettist) en het Jiddische koor Kachol Lawan o.l.v. Marie Hoogendam. Het concert begint om 20.15 uur. De zaal is open om 19.45 uur. Kaarten kosten ? 12,50 aan de zaal, kinderen tot 13 jaar ? 2,50. In de voorverkoop kosten de kaarten ? 10,--, zie mpingo.nl.
Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum geeft Mpingo een concert met Jiddische muziek, onder de titel: ?Le chajim'. Dit is een uitdrukking die wordt gebruikt om een toost uit te brengen: ?op het leven?. De Nederlandse verbastering is: ?daar ga je?. Het leven kent vrolijke momenten, maar ook droevige en rouwvolle. In de Joodse geschiedenis komt dat sterk naar voren en de Jiddische muziek, de Joodse volksmuziek, is dan ook heel gevarieerd.
Op het programma staat vrolijke klezmermuziek, maar er zijn ook hele mooie melodieën van Ernest Bloch en Viktor Ullmann. Deze laatste schreef enkele stukken in 1943 in het concentratiekamp Teresiënstadt. Bijzonder om te vermelden is dat de Mpingo Clarinet Choirs op 4 mei 2015 zijn uitgenodigd om te spelen in het voormalige concentratiekamp Theresiënstadt in Tsjechië.
De Mpingo Clarinet Choirs zijn twee enthousiaste klarinetorkesten van stichting Mpingo. Beide orkesten staan onder leiding van dirigent en klarinetdocent Martin van Zanten. Hij heeft ook beide orkesten opgericht: ruim 20 jaar geleden het Mpingo Clarinet Choir, een orkest voor alle leeftijden. Twaalf jaar later volgde Mpingo YaKwanza, het klarinetensemble voor de actieve 50-plusser.

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59