Afbeelding

Zwols autobedrijf in verzet tegen ?onredelijke' straf

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG ? Auto-importeur In de Wal Auto's is naar de Raad van State gestapt om een dreigende strop van ongeveer 200.000 euro te voorkomen. Die strop is het gevolg van de tijdelijke intrekking van de zogenoemde erkenning bedrijfsvoorraad van het bedrijf door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Die erkenning is voor autohandelaren van groot belang, omdat ze dan voor de auto's die maar tijdelijk in hun bezit zijn, geen wegenbelasting en geen verzekering hoeven te betalen. Ook geldt er dan geen APK-plicht. De intrekking heeft voor In de Wal Auto's grote gevolgen, omdat dit bedrijf een enorm wagenpark heeft. Het bedrijf behoort tot de top vijf van Nederlandse auto-importeurs.

De advocaat van het autobedrijf spreekt van een vergissing die door de RDW feitelijk zelf is gemaakt. Een controleur van de rijksdienst kwam namelijk vijf geïmporteerde auto's keuren die in bezit waren van Imexco, een dochterbedrijf van In de Wal Auto's. Toen bleek dat Imexco zelf nog niet een wel aangevraagde erkenning had, zette de controleur de keuring maar op naam van In de Wal Auto's. Veel later zag de RDW dat de vijf auto's niet in bezit waren van In de Wal Auto's en vanwege die onregelmatigheid werd de straf opgelegd.

Gedurende zes weken werd In de Wal voor nieuw geïmporteerde auto's verplicht om belasting en verzekering te betalen. In die periode werden ongeveer 1.200 auto's geïmporteerd met als resultaat een strop van ongeveer 200.000 euro. Dit bedrag hoeft overigens nog niet betaald te worden zolang de procedure loopt.

De Raad doet over enkele weken uitspraak.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden