Basisschool De Kubus rent voor Bangalore

· leestijd 1 minuut Algemeen

WIJTHMEN - Oecumenische Basisschool De Kubus in Wijthmen heeft voor vrijdag 6 maart, in samenwerking met Kavitha Foundation, een Kleurrijke Kavitha Run georganiseerd. De leerlingen lopen dan voor onderwijs voor kansarme meisjes in de buurt van Bangalore, Zuid-India.

Op 6 maart vieren Hindoes over de hele wereld Holi, het lentefeest en Hindoeïstisch Nieuwjaar. Dit feest staat symbool voor de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis. Mensen bestrooien elkaar met gekleurd poeder. De kinderen van De Kubus gaan dit ook doen en starten daarna om 11.00 uur hun sponsorloop. De Kleurrijke Kavitha Run is onderdeel van de viering van het eerste lustrum van Kavitha Foundation. Van 6 maart tot en met 2 april staat het land India, en daarmee ook Kavitha Foundation, centraal op De Kubus. Zo gaan de leerlingen koken in Indiaas restaurant Mayur Kitchen in Zwolle, gaan ze Bollywood dansen instuderen en krijgen ze gastlessen op school.

Kavitha Foundation is opgericht in 2010 en schenkt dit jaar extra aandacht aan haar doelstelling om het onderwijs voor kansarme meisjes in India te steunen. De stichting werkt samen met Baale Mane, een huis voor meisjes, in de buurt van Bangalore in Zuid-India. Dit is een kleinschalig lokaal initiatief. In het huis wonen veertig meisjes in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Veel van deze meisjes hebben kinderarbeid gedaan. Kavitha is daar één van. Voorzitter Nicolle Clemens: ?In Baale Mane krijgen de meisjes een thuis en een nieuwe toekomst. En de kans om onderwijs te volgen. Onderwijs doorbreekt de cirkel van armoede. Daaraan dragen wij graag bij.? De lokale bevolking omarmt het project en de spullen worden lokaal ingekocht. Voor 7,50 euro kan een meisje een jaar naar school en voor 4,50 euro kan een schooluniform worden aangeschaft.

Met het India-project wil de school de kinderen bewust maken dat het volgen van onderwijs voor kinderen elders in de wereld, in dit geval in India, niet altijd vanzelfsprekend is. Daarom is de inzet van de leerlingen van De Kubus ook gericht op het helpen van hun leeftijdgenootjes.