Leo Majorlaan krijgt kunstwerk van Mathijs Bosman
Leo Majorlaan krijgt kunstwerk van Mathijs Bosman brugmedia.nl

Leo Majorlaan krijgt kunstwerk van Mathijs Bosman

· leestijd 1 minuut Cultuur

ASSENDORP - Bij de fietstunnel in de Leo Majorlaan in Zwolle, onder de Ceintuurbaan door, wordt deze week het kunstwerk ?Choreografie van de armoede?En trots' van kunstenaar Matthijs Bosman geplaatst. Het past in een reeks kunstwerken in Overijssel die worden gerealiseerd voor het project Canonkunst. In opdracht van het Kunstenlab worden in de provincie vijftien kunstwerken in de openbare ruimte geplaatst. Hierbij is steeds een specifiek onderdeel van de historische canon van Overijssel vertrekpunt voor het werk. De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle hebben ?Choreografie van de armoede?En trots' gefinancierd.

Thematisch uitgangspunt voor ?Choreografie van de armoede?En trots' zijn de crisisjaren uit het begin van de twintigste eeuw. Door werkeloosheid en ongekende armoede en overeenkomstig het credo ?wie niet werkt zal niet eten', moesten de Zwolse werklozen in de jaren dertig verplicht deelnemen aan werkverschaffingsprojecten. Voor een loon waar amper een gezin van te voeden was, werkten de arbeiders lange dagen aan het handmatig verzetten van grond. Honderden arbeiders, soms op blote voeten en in koud water, werkten zo ook aan de aanleg van de Hortensiastraat en de Leo Majorlaan in Zwolle. Het werk was feitelijk roemloos. Er is niets zichtbaars gebouwd, geen fysieke houvast om te helpen deze periode te herinneren. Het kunstwerk van Matthijs Bosman moet dit onzichtbare verleden weer zichtbaar maken.

Drie kunstenaars hebben ruim een jaar geleden de opdracht gekregen een schetsvoorstel te maken. Het voorstel van Matthijs Bosman is door een speciaal hiervoor samengestelde commissie bestaande uit gemeente Zwolle, kunstcommissie van de gemeente Zwolle, de Zwolse Historische Vereniging en Kunstenlab als meest bijzonder en passend bij de vraag beoordeeld.

 

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 13 uur geleden