Annelies Haan ontdekt punchen als kunstvorm

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE -  Punchen is het pimpen van je eigen shirt of sjaal met stoffen en wol. Beeldend kunstenares Annelies Haan ontdekte deze nieuwe kunstvorm vorig jaar. Punchen is het creatief verwerken van stroken stof, vilt en wol met een machine met vijf naalden.

Die trekken de vezels van de verschillende stoffen door elkaar. Het is schilderen met stof. Zonder naaigaren, de naalden zorgen dat de stof vast gaat zitten. Haan: ?Iedereen kan het, ook kinderen. Het enige wat je hoeft te doen, is het pedaal indrukken en de stof heen en weer schuiven.?

De Zwolse, die schildert en creëert met alle mogelijke materialen, begon 28 jaar geleden met het maken van schilderijen in de vorm van figuren en olifanten. De laatste jaren is ze fan van het puur werken met kleuren en vlakken, zoals een combinatie van paars, roze en zilverkleurig. Dat komt ook terug in haar nieuwe creaties. Haan laat haar punchwerken zien. Ze is bezig met een groen rokje met knalroze stroken. ?Je hebt bijvoorbeeld een shirt met een vlek. Over de vlek punch je een vrolijke bloem. Dan heb je gelijk een nieuw shirt?, zegt ze lachend. ?Je kunt ook een oude blauwe fleece-sjaal voorzien van verschillende stroken stof. Met punchen pimp je zwarte shirts, gekleurde groene halskragen, sjaals en hippe tassen en maak je in een handomdraai je eigen exclusieve kleding.?

Het atelier van Haan in de workspace van Camelot staat vol met allerlei knutselmaterialen. Binnenkort wordt een derde punchmachine geleverd. ?Ik gebruik het meeste materiaal eigenlijk voor mixed media. Dat is een kunstwerk met een mix van verf, papier, karton, textiel, touw, kurk, gedroogde bladeren en hout, gecombineerd met dierbare materialen. Eén van de deelnemers gebruikte de lepeltjes van haar overgrootmoeder. Voor mij is het een feest om dit soort materialen te recyclen en de waarde ervan terug te halen.?

De kunstenares maakt ook mozaïeken van keramiektegels met afgedankte materialen zoals glas, oud servies, knopen, bandjes en poppen. ?Op het strand van Terschelling vind ik het meeste materiaal. Mensen gooien zoveel bruikbaar materiaal weg. Ik heb bijvoorbeeld een wandpaneel van gehaakte visdraden en in mijn tuin staat een kunstwerk van oude remschijven.? Een deel van haar creaties gaat naar de kunstveiling die wordt gehouden in Ermelo voor kinderen in het St. Mary's Hospital in Drobo en het UNHCR Refugee Camp in Ghana. Iedereen die wil leren punchen, kan zich aanmelden. Ze dienen zelf hun (oude) kleding mee te nemen. In het atelier zijn stofjes, wol en organza te vinden. Het is mogelijk een gratis proefles te volgen. Kijk voor meer informatie op www.annelieshaan-art-is-my-passion.nl of bel (06) 128 22 052.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 17 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 17 uur geleden