Afbeelding

Deltion wil blijven sporten op HTC-velden

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ)  ? Zijn de sportvelden van voetbalvereniging HTC zo langzamerhand een militair oefenterrein geworden? Die vraag stond centraal tijdens een zitting voor de bestuursrechter in Zwolle. Deltion College protesteerde er tegen de afwijzing van de gemeente voor het gebruik van de velden ten behoeve van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap, een mbo-opleiding voor aspirant militairen.

Sinds een jaar gebruikt Deltion de HTC-velden voor activiteiten als hindernisbaan, fitness en lessen in ?drillen'. De gemeente zag daar aanvankelijk geen been in, maar kwam erop terug na bezwaren van een stel in de buurt. Voor andere dan sportactiviteiten is een vergunning nodig, en die krijgt het Deltion College niet.

De ROC-opleiding gaat niet met die beslissing akkoord. Volgens de advocaat gaat het om niet anders dan sport om de studenten in goede conditie te krijgen en te houden. De activiteiten verschillen niet van die van een willekeurige voetbalclub, waar ook ?gedrild' wordt, met hooguit andere commando's. Er vinden geen schietoefeningen plaats, opslaan van kampementen of rijden met militaire voertuigen: die aspecten van de opleiding gebeuren in of nabij kazernes. Ook trainen de studenten niet in militair tenue. De advocaat wees erop dat ook tal van middelbare scholen gebruik maken van sportvelden elders, dat is hier niet anders.

Het naburige echtpaar heeft echter last van wat het noemt ?militaire activiteiten'. ?Rond ons erf zwermen colonnes, instructeurs schreeuwen, onze hond slaat steeds aan. Het is een doorlopende voorstelling van een militair oefenkamp. Ik dacht dat ik naast een voetbalterrein zou komen te wonen, niet naast een militaire school', zei de man van het stel tijdens de rechtszitting.  Het is niet alleen lawaai waar hij last van heeft, maar ook de ?intensivering' van het gebruik van het terrein.

De gemeente blijft bij haar afwijzing van het gebruik door Deltion van de sportvelden van HTC. Volgens een vertegenwoordigster heeft Deltion ?een rookgordijn' opgeworpen omtrent het gebruik ervan. Op het moment wordt het gebruik van de terreinen door Deltion nog gedoogd, in afwachting van de uitkomst van  onder meer deze procedure.

De meervoudige bestuurskamer verwacht eind maart uitspraak te doen.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30