Afbeelding

Gemeente spoort voor ruim één miljoen euro aan uitkeringsfraude op

Algemeen

ZWOLLE - De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft in 2014 van 120 personen de bijstandsuitkering stopgezet omdat deze mensen bleken te frauderen. Daarvan hadden 97 personen naast hun uitkering inkomsten uit werk. In totaal 130 personen waren niet eerlijk over hun woonsituatie. In vijf gevallen is het fraudebedrag dermate hoog dat deze mensen zich tegenover de rechter moeten verantwoorden.  In totaal is vorig jaar 1.019.354 euro aan fraude opgespoord.

De consulenten handhaving brachten afgelopen jaar aan 206 personen een huisbezoek. Naar aanleiding van die huisbezoeken werden 33 uitkeringen stopgezet en zeven uitkeringen aangepast. De meest voorkomende vorm van uitkeringsfraude is, volgens de gemeente, fraude door samenwonen. ?Ook al ontvangt slechts één van de partners een bijstandsuitkering, het fraudebedrag wordt van beiden teruggevorderd. Fraude komt ook vaak voor omdat mensen inkomsten uit werk verzwijgen. Een van de manieren om dit te achterhalen, is bestandsvergelijking. Afgelopen jaar vielen zo 78 personen door de mand.?

Wie een bijstandsuitkering ontvangt, is verplicht wijzigingen in zijn persoonlijke situatie door te geven aan de gemeente. Bijvoorbeeld als een erfenis wordt ontvangen. Wie niet of onvoldoende verplichtingen nakomt, krijgt een maatregel opgelegd. Afgelopen jaar kregen 325 personen hiermee te maken. Een dergelijke maatregel kan bestaan uit een boete of een lager uitkeringsbedrag voor een aantal maanden.