Pedro Sluiter Foto

PEC Zwolle toont pas passie als het met tien man speelt in IJsselderby

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Het moet de middag worden waarop PEC Zwolle revanche neemt voor de nederlaag eerder dit seizoen in Deventer, maar in plaats daarvan wordt het de eerste Eredivisiezege van Go Ahead Eagles op Zwolse bodem sinds het seizoen 82/83.

Met assistent-trainer Rene Hake, en niet hoofdtrainer Ron Jans, in het coachvak voor de dug-out probeert PEC Zwolle in de laatste vijf minuten tevergeefs de 0-1 achterstand tegen Go Ahead Eagles (doelpunt Jeffrey Rijsdijk, 24ste minuut) goed te maken. Jans is even hiervoor weggestuurd en voor Stef Nijland, die in de ogen van scheidsrechter Makkelie een slaande beweging maakt richting Jop van der Linden, is de wedstrijd al na 52 minuten voorbij.

Het is zo'n middag waarop niets lukt en dan zit ook de arbitrage niet mee. Een pijnlijk verdict voor PEC Zwolle. In misschien wel het beste seizoen ooit twee keer verliezen van de grote rivaal uit de koekstad. Het is een vooruitzicht dat tijdens de wedstrijd voor frustraties zorgt bij trainer Jans en spits Nijland. Frustraties die zij de vrije loop laten richting vierde man (Jans) en Go Ahead-verdediger Van der Linden (Nijland). Jans vindt dat een overtreding van Bart Vriends op Jesper Drost bestraft moet worden en haalt niet alleen verhaal bij de vierde man, maar doet a la Louis van Gaal (Champions League-finale 1995) de sliding van Vriends ook even voor.

Het is een actie waarvoor Jans het boetekleed aantrekt. ?Ik dacht dat ik nu al wel zo slim was om geen domme dingen te doen, maar blijkbaar frustreerde de wedstrijd mij zodanig. Er werd niet gefloten. Dus ik deed de sliding na. Dan wordt je weggestuurd en dat verwijt ik mezelf. Dat is gewoon dom.?

De rode kaart van Nijland neemt Jans de arbiter wel kwalijk: ?Ik heb het net teruggezien en dan wordt mijn mening bevestigd dat de rode kaart absoluut te zwaar is. Hij werd gehinderd omdat-ie doorwilde op de keeper om daar druk te zetten en hij duwt hem weg. Ze hebben het dan over een slaande beweging maar ik vind dit absoluut geen rode kaart.? Het is inderdaad meer een duw dan een slag van Nijland, maar dom is de actie wel. Dat geeft de aanvaller zelf ook toe: ?Dat ik die reactie geef, dat kan ik mezelf kwalijk nemen. Dat moet je gewoon niet doen. Maar het is geen slaande beweging. Met de zijkant van m'n arm probeer ik hem weg te duwen.?

Het heilige vuur dat lange tijd ver te zoeken is, in tegenstelling tot het ook zeker niet groots maar wel hartstochtelijk spelende Go Ahead, ontbrandt vanaf het moment dat de thuisploeg met tien man staat. ?Waarom is dat niet met elf man??, vraagt Jans zich af. ?Want je weet toch waar het gaat om in een derby en dat hebben we ook vantevoren aangegeven. Je moet eerst knokken, duelleren en van daaruit voetballen, en dat is ons niet goed genoeg gelukt.?