?Mannen die geen notie hebben van wat ze kunnen, díe moet ik hebben'
?Mannen die geen notie hebben van wat ze kunnen, díe moet ik hebben' brugmedia.nl

?Mannen die geen notie hebben van wat ze kunnen, díe moet ik hebben'

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? Het Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) begint in maart met een nieuwe cursus ?Ontdek je stem'. Dirigent Hennie Ramaekers, voormalig dirigent van de befaamde Mastreechter Staar, leidt het Zwolse koor sinds twee jaar en verzorgt de cursus.

Hij zegt een nieuw koor te bouwen op de wortels van het bestaande GMZ. Daarvoor reist hij wekelijks van Maastricht naar Zwolle om de 85 mannen te leiden. Bij het honderdjarig bestaan in 2017 hoopt Ramaekers voor een koor van  minimaal honderd mannen te staan. ?Ik had twee clinics in Zwolle gegeven toen het koor me vroeg. ?Hoe stel je je dat voor?', heb ik toen gevraagd. Het GMZ had een duidelijk plan van aanpak met coaching van (nieuwe) mensen en interessante activiteiten. Ze wil alles uit de kast halen. Dan ga je ervoor.? De dirigent was na zestien jaar bij een koor in Tilburg klaar voor een nieuwe uitdaging elders in het land. Dat werd het GMZ onder voorwaarde dat er na een jaar zou worden geëvalueerd. ?Het gaat heel goed, ik heb er iedere keer veel zin in?, aldus Ramaekers.

Zijn missie is nu om weer nieuwe kandidaten te vinden voor ?Ontdek je stem', de cursus die hij ontwikkelde met de Belgische zangpedagoge en koordirigente Nadia Loenders. De cursus is gericht op mannen die nooit hebben gezongen. ?Mannen in de leeftijd van veertig tot vijftig jaar die geen notie hebben van wat ze kunnen, díe moet ik hebben?, zegt hij. ?We hebben een maximum leeftijd van zestig jaar voor de cursus gesteld. Natuurlijk zijn oudere mannen met zangervaring welkom bij het koor. Maar we willen vooral ook graag verjonging. Veertigers, vijftigers die een beetje zijn gesetteld en die een mooie hobby voor vele jaren zoeken. We wachten met spanning op het moment dat het eerste geboortekaartje bij ons op het prikbord komt.?

Maar mannen komen niet meer spontaan bij een repetitie binnenlopen, beseft ook Ramaekers zich. ?Je moet erin geloven. Ik ken diverse grote koren die een ledenstop hebben. Een koor is ook een product. Dat moet je goed in de markt zetten en dan blijkt ledengroei prima te kunnen. ?Ontdek je stem' is een integratiecursus van slechts drie maanden, waarbij de deelnemers ontdekken of ze een goede zangstem hebben en of ze het leuk vinden in een koor te zingen. De praktijk leert me dat ik met zeventig procent van de deelnemers wat kan. De kracht van de cursus is verder de auditieve aanpak; muzieknoten zijn een achterafverhaal. De grote zangers zijn meestal ook zo begonnen. Voor de mannen is het bovendien plezierig dat ze niet als éénling, maar als groepje binnenkomen.?

De dirigent hecht eraan te melden dat het GMZ geen themakoor is. ?We zingen wat we mooi en goed vinden. Dat varieert van pop, musical en spiritual tot opera. We hebben de drempel zo laag gelegd dat het vooral de bedoeling is dat de koorleden een lach op het gezicht krijgen. Dán hebben we het koor dat we willen hebben. Niet elitair, maar wel goed. Laatst zongen we Jesus Christ Superstar en de Phantom of the Opera na elkaar. Twee uitersten, maar wel kei-leuk!?

Op maandagavond 2 maart is er van 19.00 tot 20.30 uur een proefles in wijkcentrum de Weijenbelt in Berkum. Belangstellenden krijgen daar eerst wat oefeningen, waarna ze samen met het koor gaan zingen. Ook de bekende Oldenzaalse sopraan Karin Hertsenberg is daarbij aanwezig. Mannen die na de cursus doorstromen, kunnen in november al meedoen aan de ?operamaand' van het GMZ. Aanmelden voor de cursus kan telefonisch bij Wim Drost, (038) 460 64 80 bij Martin van Eijk, (038) 465 70 06 of per e-mail: info@grootmannenkoorzwolle.nl.