Afbeelding

Gemeente staat voor anderhalf miljoen euro garant voor PEC Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE ? Het college van de gemeente Zwolle stelt de raad voor om de komende vijf jaar voor anderhalf miljoen euro garant te staan voor PEC Zwolle. ?PEC krijgt dus geen geld van de gemeente?, benadrukt wethouder René de Heer om misverstanden te voorkomen. ?De garantstelling is er om het voor de club mogelijk te maken om geld op de markt te lenen. Als college vinden we PEC Zwolle een goed fenomeen. Ze is uitgegroeid van een stadsclub naar een regioclub. Om dat te behouden, vereist continuïteit. En die kunnen we ondersteunen met de garantstelling.?

De afgelopen vijf jaar stond de gemeente al garant voor de voetbalclub. Elk jaar is de oorspronkelijke garantstelling van één miljoen euro met 200.000 euro. De laatste twee ton van die garantstelling van een miljoen euro vervalt deze zomer. De nieuwe garantstelling geldt weer voor een periode van vijf jaar. In die periode wordt het bedrag waarvoor de gemeente garant staat elk jaar 300.000 euro lager.

Het verhoogde bedrag heeft volgens De Heer te maken met de ambities van de club. ?We hebben gekeken naar de plannen en uitgangspunten; PEC Zwolle werkt aan een bestendige plaats ?in het linker rijtje'. Als gemeente hebben we gekeken hoe het de afgelopen vijf jaar is gegaan en of PEC Zwolle goed aan haar betalingsverplichtingen voldoet. Dat heeft goed gewerkt en bovendien hebben we er alle vertrouwen in als we zien wat dat de afgelopen vijf jaar heeft opgeleverd.?

De gemeente verbindt aan de garantstelling voor PEC Zwolle net als de afgelopen jaren voorwaarden. Ze vraagt maatschappelijke tegenprestaties die worden vastgelegd in een prestatiecontract. Die tegenprestaties zijn maatschappelijke activiteiten zoals clinics, ondersteuning van gehandicaptensport en aandacht voor gezond leven. De Heer: ?Mede door de garantstelling kon PEC Zwolle de afgelopen jaren uitgroeien tot een nationaal en internationaal gewaardeerde club, met een steeds groeiende aanhang en aansprekende sportieve successen, zoals promotie naar de eredivisie en het winnen van de KNVB Beker.?

De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over de garantstelling.