Pedro Sluiter Foto

'Zwolse' trainers over de stadsgrenzen. Deze week: Edwin Kwakkel

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Trainers in het voetbal zijn passanten en daardoor gauw uit het oog verloren. In deze rubriek leest u interviews met oefenmeesters die een rijk verleden hebben bij Zwolse clubs.

Edwin Kwakkel (44) speelde zelf jarenlang in de hoofdklasse en peinsde er vroeger niet over een training over te slaan. De vanzelfsprekendheid om veel voor het voetbal opzij te zetten is er niet meer, merkt de Zwollenaar als trainer.
?Generaties veranderen. Ik heb zelf hoofdklasse gevoetbald. Dan weet je wat er voor nodig is om elke week een zeven of hoger te scoren. Daar moet je heel wat voor laten. Keihard trainen, twee keer per week. Want je speelt zoals je traint. Je moet rekening houden met dingen... Het afzeggen van een training. Kijk maar eens naar de trainingsopkomst en buienradar. Daar zit nog al eens een parallel in. Zo van: ?dan toch maar even wat studie inhalen'. Dat is toch wel meer van deze generatie vermoed ik. Ik peinsde er vroeger niet over bij WVF in de selectie om trainingen te missen, want je wilde zelf gewoon graag voetballen. Dat is de wil om te presteren, het maximale uit je mogelijkheden halen. Die drive moet ook wel in je zitten, dat kun je moeilijk afdwingen.?
Kwakkel merkte het tweede jaar bij CSV '28 dat het voor spelers niet altijd meer een eer is om voor het eerste uit te mogen komen.
?Dat ging heel moeizaam. Als jongens met jou meegaan, vragen ze: ?wat ga je dan doen? Moet ik op de bank zitten of euh...?' Want dan wordt de animo al een stuk minder. Terwijl ik vroeger zoiets had van: ?wauw, ik mag na A1 bij het eerste op de bank zitten en misschien val ik nog tien minuten in.' Vroeger keek je ook tegen de grote jongens op, als je net kwam kijken. Dat is niet meer zo, hoor.?

Kwakkel kwam met CSV ?28 in zijn laatste half jaar terecht in een negatieve spiraal die eindigde met zijn opstappen kort voor het begin van de nacompetitie. CSV '28 degradeerde uiteindelijk naar de vierde klasse. Kwakkel was voor zijn gevoel te veel met randzaken bezig. ?Ik heb toen ook eerlijk gezegd richting het bestuur en de boys zelf: ?ik ben hier niet uitsluitend met voetbal bezig.' En dat gaat je tegenstaan bij vlagen. Het werd ook steeds lastiger om jongens op te trommelen. Een tweede selectie was opgeheven. Een A1 dat nog niet bestond. De B1 was leeggelopen. Dus je kunt ook niet doorselecteren. Dan moet je soms gedrag knarsentandend tolereren.?

Bij Hatto Heim heeft Kwakkel het voetbalgeluk hervonden. Hij spreekt van een geweldige club, waar hij de ideale werkomstandigheden heeft. "Het is een hele warme vereniging, de saamhorigheid is groot. Het is een heel relaxte club, heeft alles voor elkaar. De accomodatie is fantastisch. Potje tegen PEC Zwolle zitten erbij. Als je wat vraagt, dan is er hulp. Ik heb het daar echt mooi voor elkaar. Met assistent, keeperstrainer en medische staf. Wat ik daar heb gedaan, heb ik ook bij CSV geregeld. Elke dinsdag een fysiotherapeut op de club. Als al die randvoorwaarden zijn ingevuld, kun je met die jongens over het spelletje praten. Dan ben je met je hobby bezig."

"Wat je daar ook hebt: Er is gewoon rust. Iedereen kent elkaar namelijk al zo lang. Zelfs dat slaat nog wel eens door naar het veel te lieve naar elkaar. Ze durven elkaar moeilijk te corrigeren, maar dat zijn voor mij luxeproblemen. Daar kan ik wel wat aan doen."
Hatto Heim werd vorig seizoen zevende en staat nu na een moeizame start tweede in 3C, achter ZAC. "Hatto Heim was vorig jaar een elftal waar je tegen voetbalde en waar je je lekker in vast kon bijten. Toen was het vaak: julie voetballen leuk, staan te laag. Nu hoor ik vaak: 'Hatto Heim is een kloteploeg geworden om tegen te spelen.' Dat is mooi, dat moeten we hebben."

CV Edwin Kwakkel
Huidige club: Hatto Heim (sinds 2013/2014). Uitkomend in 3C zaterdag oost. Volgend seizoen: Hatto Heim.
Vorige clubs: WHC (tweede elftal 2008/2009), HTC (2009-2011), CSV ?28 (2011-2013).
Prijzen: periodetitel met HTC in 09/10, periodetitel en promotie met HTC in 10/11, periodetitel met CSV'28 in 11/12.
Clubs als speler: WVF, Be Quick ?28, DOS Kampen, ACV (daarna vijf jaar niet gevoetbald), HTC.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden