Afbeelding
Pedro Sluiter

SV Zwolle snoept koploper punten af na zenuwslopende slotfase

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Handbal op zijn leukst. Duiven gooit de bal zo hard op de lat dat deze terugkaatst tot ergens rond de middenlijn. Bart Kroeze neemt de bal mee en verkleint het gat tot één punt. Het is de voorbode van een zinderende slotfase, met een geweldige climax.

Zowel de Zwolse bank als de toeschouwers op de houten tribune in Sporthal Zwolle-Zuid springen op als Jordy Hendriks (nr.15) dankzij een snelle, lange bal van doelman Arno te Wiele tien seconden voor tijd gelijk maakt (23-23). Het zit Zwolle niet tegen in die slotfase, want in de allerlaatste aanval gooit Duiven de bal nogmaals op de lat. ?Dit voelt wel als een overwinning, ja?, zegt trainer Erwin van der Meij. ?Toen we in de tweede helft tegen die achterstand aankeken, had ik het eigenlijk al opgegeven?, bekent Arjan Leusink, bij afwezigheid van Paul Blom de rechterhand van Van der Meij. ?Maar dat is het mooie van handbal. Het kan alle kanten op.?

In de eerste helft is het Zwolle dat de overhand heeft en zelf een voorsprong van drie punten opbouwt (9-6, 10-7), maar het is dankzij doelman Te Wiele dat de voorsprong in de pauze niet helemaal is verdwenen (11-10). Te Wiele keert aan het einde van de eerste dertig minuten tot twee keer toe een strafworp. Duiven is in de tweede helft lang de bovenliggende partij. Dankzij de lange, sterke, behendige en ervaren cirkel- en hoekspelers scoort de koploper makkelijk en staat het vrijwel voortdurend op voorsprong (13-15, 16-19, 19-22, 21-23).

Echter, steeds als Duiven definitief lijkt weg te lopen, veert Zwolle op. Zoals bij 16-19 als middenopbouwer/cirkelspeler Bart Kroeze binnen twee minuten drie keer scoort. Kort hierna wordt Rik Talens uit het veld gestuurd en als Zwolle even later zelfs tijdelijk met twee man minder op het veld staat, lijkt het doek te vallen. Duiven neemt een voorsprong van drie punten (19-22), maar in de knotsgekke slotfase sleept Zwolle onverwacht toch nog een punt uit het vuur. In de laatste minuut scoren Patrick Dania en Jordy Hendriks respectievelijk 22-23 en 23-23.

Hendriks is één van de drie spelers bij Zwolle die voor dit seizoen nog nooit in competitieverband hadden gehandbald. Laurens van Mourik en Lesley Rigter zijn de andere. Spelers die normaal gesproken niet direct in een eerste team zouden instromen, maar Zwolle heeft maar één herenteam. ?Volgend seizoen willen we graag twee teams. Één selectieteam en één team daaronder. We zoeken nog spelers?, zegt Van der Meij, die dik tevreden is met de huidige vierde plaats in de tweede klasse. ?Ja prima. Vorig seizoen nog in de derde klasse. Aanvankelijk was het doel niet degraderen, maar we kijken nu wel naar de top drie.?

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 9 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50