Afbeelding
Pedro Sluiter

Potlood van de cartoonist niet geknakt

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De terreuraanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. ?Parijs voelde nooit zo dichtbij?, bracht burgemeester Henk Jan Meijer zijn gevoelens van afschuw onder woorden.

Dat deed hij ten overstaan van een groep mensen voor het stadhuis in de binnenstad. Onder hen bevonden zich ook Hanneke Poelmans en Wimke van der Vaart. Vriendinnen. Niet omdat ze het zo vaak met elkaar eens waren ? Wimke is gelovig en Hanneke had nogal eens kritiek op haar religieuze opvattingen ? maar omdat ze elkaar mogen. En respecteren.

Wimke: ?Ik ben wel gelovig, maar vat het niet op als een aanval op mijzelf als iemand daar kritiek op heeft.? Ieder moet kunnen zeggen, schrijven en tekenen wat hij of zij wil meent Hanneke, of je het er nu mee eens bent of helemaal niet. Daarom kwam zij naar het stadhuis, mede namens het Humanistisch Verbond Zwolle waar ze lid van is.

De behoefte om cartoons op de sociale media te retweeten had ze echter niet. ?Ik kan het ook zo zeggen?, stelt Hanneke, terwijl ze een plakkaat met ?Je suis Charlie' (Ik ben Charlie) laat zien. Doelend op het Franse weekblad dat ooit spotprenten over de profeet Mohammed, gemaakt door de Deense cartoonist Kurt Westergaard, publiceerde.

Redactiechef Dick Laning van de Stentor hield in navolging van Meijer een korte toespraak. ?Hoe reageer je op barbarisme?', had men zich afgevraagd op de redactie van het dagblad. ?Door hier te staan en door te gaan met je werk' áls journalist luidde het antwoord.

[caption id="attachment_42572" align="alignnone" width="300"]Bijeenkomst tegen aanslag terroristen Foto: Pedro Sluiter[/caption]