Isabelle Renate la Poutre

Young Ones verrassen andermaal met muzikaal spektakel Amadeus M.

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? ?Een muzikaal en filmisch theaterspektakel'. Zo werd de nieuwe winterproductie Amadeus M. van theater Young Ones aangekondigd. En daarmee is niets teveel gezegd, zo hebben de bezoekers van de première op 27 december en de daarop volgende voorstellingen ervaren.

Het verhaal over ?Wolfie', zoals Amadeus Mozart ook  wordt genoemd, wordt stevig neergezet door drie professionele acteurs en 42 jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 26 jaar. Een bijzondere prestatie van de jongeren en zeker ook van artistiek leider Jeroen Kriek, die er in slaagt de jonge spelers het Requiem van Mozart te laten zingen, en dat zeker niet onverdienstelijk. De voorstelling gaat over Mozart die op zijn sterfbed terugkijkt op zijn leven. De beroemde componist is de metafoor voor het wonderkind dat door zijn ouders en de omgeving wordt gepusht: hij is briljant in zijn vak, maar sociaal onvermogend.

De bezoekers zitten in de voormalige kerk aan de Bisschop Willebrandlaan aan beide zijden van het spektakel. Boven hun hoofden hangen grote schermen waarop indrukwekkende beelden van ?de koortsdroom' van de hoofdrolspeler worden geprojecteerd. In de zaal één en al spektakel, waarbij de prachtige kostuums, gemaakt door veel ouders, en de professionele muziek van Musica Michaëlis opvallen. Het publiek wordt meegezogen in het verhaal en ook door de veelheid van gebeurtenissen weet Kriek de toeschouwers de hele voorstelling bij de les te houden. De drie Mozart-spelers spelen hun rol vol overgave. Zij maken duidelijk dat de getalenteerde en ?gedrilde' componist als mens niet uit de verf komt. De voorstelling bevat weliswaar historie, maar zo nu en dan wordt er een vette knipoog naar de huidige tijd gemaakt.

Na afloop niets dan lof, ook van de ouders van de acterende jongeren. ?Fantastisch hoe de theatermakers de kinderen weten te enthousiasmeren?, is een veelgehoord geluid. ?De jongeren worden gestimuleerd door ze heel positief te benaderen. Mijn dochter wil anders 's avonds niet op tijd naar bed, maar voor de repetities van de Young Ones is dat geen probleem?, vertelt een vader. Waar moeders bezig zijn geweest met het maken van kostuums, hebben vaders geholpen met de rekwisieten. ?Ook daar ontstond een band tussen de ouders; we zullen het samenwerken nog gaan missen.?

De voorstelling is nog te zien tot en met 11 januari. Kaarten voor de productie Amadeus M. zijn te koop via de website www.theateryoungones.nl of een half uur voor aanvang aan de kassa (indien nog beschikbaar).

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37