?Blik, sap- en zuivelpakken mogen bij plasticafval'

Algemeen

ZWOLLE - Blik, sap- en zuivelpakken mogen vanaf 1 januari in bij plastic verpakkingen. Dat heeft afvalverwerker ROVA bekendgemaakt. Vanaf 1 januari mogen in de gemeenten waar ROVA inzamelt ook blik, sap- en zuivelpakken in de container of zak voor de plastic verpakkingen. Dit is een van de uitkomsten van de Europese aanbesteding  van het sorteren van kunststof. ROVA heeft dit samen met de collega bedrijven AREA, AVU, Berkel Milieu, Circulus en GAD gegund aan SITA. Hierdoor wordt het  ?omgekeerd inzamelen' dat ROVA in meerdere gemeentes heeft geïntroduceerd vergemakkelijkt en wordt er minder afval verbrand en worden er meer grondstoffen hergebruikt.

Verpakkingen van blik, zoals conservenblikken en frisdrankblikjes kunnen volgens ROVA goed worden gerecycled. Een oud blikje kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor nieuwe blikjes. Sap- en zuivelpakken bevatten verschillende herbruikbare onderdelen: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat deze stoffen van elkaar gescheiden kunnen worden. Voorbeelden van sap- en zuivelpakken die in de container of zak voor plastic verpakkingen mogen zijn (sinaas-) appelsappakken, frisdrankpakken, vla- en yoghurtpakken, melkpakken en kleine drinkpakjes.

Gebruiksvoorwerpen zoals emmers, tuinstoelen en speelgoed zijn geen verpakkingen en mogen dan ook niet in de container of zak voor plastic verpakkingen. Kijk voor meer informatie op www.rova.nl/bliksapzuivel.