Volleybalvrouwen schaterlachen om een eventueel Europees avontuur

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt) ZWOLLE - Voor CSE/VC Zwolle stond zaterdag het laatste duel van 2014 op het programma. De Zwolse eredivisionist kreeg landskampioen Coolen/Alterno op bezoek. Inzet: een plekje in de kwartfinale van het bekertoernooi. Resultaat: een klinkende overwinning (3-0).

Misschien komt het door de geweldige gesponsorde en verzorgde pastamaaltijd die door het team genoten werd bij café De Vrolijkheid. Misschien ook niet. Misschien is CSE/VC Zwolle de volgende Zwolse cupfighter die grote draken afslacht, wie weet. Maar dat VC Zwolle tegenstander Coolen/Alterno van begin tot einde zo goed als onder controle (om niet te zeggen ?onder de duim') heeft, is een grote stunt. In de competitie delfde de ploeg van trainer/coach Henriëtte ter Steege nog kansloos het onderspit (3-0) dus de verwachtingen op de tribunes zijn niet al te hoog. Dan is het des te mooier om te zien dat de thuisploeg, na een ietwat voorzichtig begin, als het eenmaal in de dubbele cijfers loopt een voorsprong neemt op Alterno. Een gat van vier punten (15-11) wordt groter en groter (22-15) hetgeen eindigt in een ruime setwinst (25-18).

Alsof ze het zelf niet geloven, begint Zwolle weifelend aan de tweede set. Zwolle komt achter (4-7), knokt zich terug en slaat zich in een mum van tijd naar een 16-10 voorsprong om ook de tweede set te pakken (25-20). Op de tribune is de sfeer omgeslagen. Het latente algemene gevoel van ?lage verwachtingen' maakt plaats voor ietwat zenuwachtige spanning. ?Zwolluh, Zwolluh', klinkt het door de hal terwijl de rokers buiten snelle trekjes nemen om maar niets te missen van de derde set. Een derde set die de laatste zal blijken. De bezoekers slaan met 15-19 een gaatje. Ter Steege vraagt de laatste Zwolse time out aan, waarna Zwolle meteen orde op zaken stelt: Fabienne van Daelen mag drie maal serveren, Alterno vraagt een time out aan op 20-19 en ziet de wedstrijd in de volgende vier minuten verloren gaan (25-22).
Geconfronteerd met de woorden van de speaker, uitgesproken voor de wedstrijd, dat het bekertoernooi de kortste weg naar Europees volleybal is, barst Ter Steege in schatergelach uit. ?We komen net kijken, trainen minder dan de andere ploegen en dan Europees volleybal?daar hebben we nog nooit aan gedacht. Ik bedoel: hoe zouden we dat moeten doen? De meeste speelsters kunnen niet eens zomaar even vrij nemen van studie en/of werk?, zegt ze blij lachend. En met een knipoog: ?Ja, misschien als we wat meer sponsoren zouden hebben, dus als je dat nog effe kunt vermelden. Maar serieus: ons eerste doel is lijfsbehoud dus laten we vooral met beide beentjes op de grond blijven staan.?