PEC Zwolle wint en verliest

ZWOLLE - PEC Zwolle plaatste zich midweeks ten koste van VVV Venlo voor de kwartfinales van de KNVB Beker, maar gaat na een geweldig jaar met een teleurstellend resultaat de winterstop in. Op bezoek bij Cambuur Leeuwarden verloor de ploeg van Ron Jans met 2-1.

Door die nederlaag is PEC gezakt van drie naar vier, maar dat doet niks af aan het feit dat het één van de positieve verrassingen is van dit seizoen. In het duel met één van die andere surprises ging PEC, dat Mustafa Saymak al na een paar minuten zag uitvallen, in de tweede helft ten onder. Cambuur mocht blij zijn dat de marge in de pauze slechts één doelpunt betrof. Thomas Lam was met een prima uithaal na negentien minuten het begin- en eindstation van een vlot lopende aanval. Opnieuw na een voorzet van rechts, van Jody Lukoki, was Zwolle op slag van rust dichtbij 0-2, maar de kopbal van Tomas Necid werd van de doellijn gehaald.

De 1-1, na 59 minuten van Sander van de Streek, was het startsein van een enerverende tweede helft waarin een doelpunt van PEC ten onrechte werd afgekeurd en waarin Erik Bakker kort voor tijd vanaf elf meter de winnende maakte. Scheidsrechter Van den Kerkhof was de gebeten hond. De leidsman zag gevaarlijk spel van Necid die de bal voor het gezicht van de zittende Etienne Reijnen wegtikte en vervolgens binnenwerkte. ?Dat hoofd lag geloof ik op dertig centimeter van de grond en hij raakt gewoon de bal. Dus die verklaring begrijp ik niet?, reageerde Jans voor de camera van de NOS. ?Het is gewoon heel jammer dat het door zo'n moment wordt bepaald.?

De afgekeurde goal zorgde ervoor dat Necid niet voor het derde duel op rij als matchwinner van het veld stapte. Tegen Willem II en VVV Venlo maakte hij het enige doelpunt. In De Koel versloeg PEC de huidige nummer elf van de Jupiler League met 0-1, waardoor het voor het derde jaar op rij bij de laatste acht van het bekertoernooi staat.

PEC speelt op 27 januari weer in Leeuwarden tegen Cambuur. Dat heeft de loting voor de kwartfinales uitgewezen. De andere duels zijn FC Twente-AZ, FC Groningen-Vitesse en Roda JC/PSV-Excelsior.