Lodewijk Napoleon onder de loep in Stedelijk

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

BINNENSTAD - Paul Rem houdt op dinsdag 16 december in het Stedelijk Museum een lezing in het kader van de tentoonstelling Lodewijk Napoleon, eerste koning van Nederland. Het onderwerp van de lezing is: ?Lodewijk Napoleon als voorbereider van de monarchie onder de Oranjes?'

Louis Bonaparte, jongste broer van de Franse keizer, was koning van Holland van 1806 ? 1810. Het museum in een persbericht: ?In krap vijf jaar heeft hij niet aan zijn opdracht voldaan: Een trouwe vazal zijn van grote broer in Parijs. Louis werd Lodewijk en de zorgen en noden van zijn Hollanders werden zijn eigen zorgen. In 2014, de periode waarin wij tweehonderd jaar Koninkrijk herdenken, lijken wij ons eerste koninkrijk te vergeten. Wat heeft Lodewijk onbedoeld betekend voor de Oranjes die in zijn plaats de Hollandse troon bestegen? Tijd voor rehabilitatie. Leve Lodewijk de Goede! Vivat Orange!?

Paul Rem is conservator van Paleis Het Loo en bestuurslid van het Stedelijk Museum Zwolle. In 2006 maakte hij op Het Loo en in het Institut Néerlandais te Parijs de tentoonstelling Lodewijk Napoleon, aan het hof van onze eerste koning/Louis Napoléon, premier Roi de Hollande 1806-1810. Ook werkte hij mee aan diverse publicaties en een documentaire over Lodewijk.

De lezing begint om 19.30 uur, de deur gaat om 19.00 uur open. De entreeprijs is vijf euro. Museumkaarthouders en vrienden van het museum hebben  gratis toegang. Wel moet er van te voren worden aangemeld via info@stedelijkmuseumzwolle.nl in verband met een beperkt aantal plaatsen.