Afbeelding

Drie jaar cel geëist voor berovingen oude dames

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? Twee oudere dames en een vrouw met rollator werden het slachtoffer van gewelddadige berovingen op straat afgelopen zomer in Zwolle. Met de aanhouding van de 23-jarige F. van E. denkt het Openbaar Ministerie de dader te pakken te hebben. Donderdag werd in de rechtbank drie jaar cel tegen de man geëist.

In korte tijd werden de vrouwen slachtoffer van wat de officier van justitie omschreef als een zeer laffe daad. Op 23 augustus deed een 81-jarige slachtoffer boodschappen in Zwolle-Zuid. Ze liep net terug naar het appartementencomplex toen op de Vrijheid een man achter haar opdook. Die hield een van zijn armen om haar keel en rukte met de vrije hand haar twee kettingen van haar hals. Ze viel op de grond en riep de berover nog na dat een van de kettinkjes van haar man was. In een hangertje is het as van haar overleden man verwerkt. Tot haar geluk zag ze juist dat kettinkje iets verderop op de grond liggen. Van E. heeft deze beroving altijd ontkend, maar kwam met een aanvullende verklaring tijdens de rechtszitting. Hij zei dat hij met een kennis in het winkelcentrum was. Die kennis was even vijf minuten weg ?om geld te maken' en kwam terug met de ketting, die Van E. vervolgens weer verkocht. Het leverde 90 euro op, die hij besteedde aan schoenen.

Op 26 augustus werd een tachtigjarige vrouw het slachtoffer van een straatroof. Ze werd door een man aangesproken die vroeg waar de Kievitsbloem is. Toen ze haar hoofd bijdraaide om de straat aan te wijzen, greep de man naar haar hals en rukte aan haar ketting. Die zat vrij strak om haar hals. Ze had na afloop de nagels in haar nek staan. Van E. heeft alleen deze straatroof bekend. Omdat bij deze beroving de ketting knapte, kreeg hij er bij een pandjesbaas 25 euro voor. Op 27 augustus vond een derde straatroof plaats. Een vrouw zag in haar achtertuin een man opduiken. Ze opende de deur en de man bazelde wat dat hij zijn hond zocht. Kort erna greep hij haar bij de hals en rukte haar ketting af.

Telkens zit er tussen de diefstal en het verpatsen van de buit een korte tijd. Zou Van E. dan niet telkens de dader zijn, vroeg de voorzitter meerdere malen. Van E. ontkende. Ook wordt hij verdacht van diefstal van twee gitaren op 15 augustus uit een woning aan de Grevelingen. De verdachte zei de gitaren in een park gevonden te hebben. De officier van justitie achtte alle feiten bewezen. Hij noemde de verklaringen van Van E. leugenachtig en ongeloofwaardig. De raadsvrouw van Van E. ging daar tegenin. Het slachtoffer van de beroving aan de Vrijheid zei mogelijk Van E. te herkennen van een foto die haar is voorgehouden. ?Maar honderd procent zeker is ze daar niet van. Bovendien spreekt ze over een beduidend kleinere man dan mijn cliënt.? Van E. noemde het feit dat hij wel bekende een laffe daad. Ondanks zijn jeugdige leeftijd heeft hij al een aardig strafblad. Hij wil zijn leven beteren, zei hij.

Vonnis op 18 december.