Hans Smit

Hondebrink maakt zich zorgen over instelling EDON: 'Sfeer is te goed'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - ?Ik hoop dat de sfeer in de groep goed blijft?, zegt bestuurslid Marinus van Riezen van EDON bezorgd aan het einde van de derby tussen Zwolsche Boys en EDON, dat door de 1-4 nederlaag het gat met de concurrentie in 3C nog groter ziet worden.

Trainer Maikel Hondebrink kan Van Riezen geruststellen. De sfeer in de groep is goed. Misschien wel iets te goed voor een ploeg die onderaan staat. ?We staan onderaan en dat is eigenlijk geen probleem. Dat zegt ook wel wat?, stelt Hondebrink, die zijn ploeg tegen Zwolsche Boys een wedstrijd ziet spelen waarin het vervalt in oude fouten. ?It is always the same song?, zou Louis van Gaal zeggen. ?Ik ben er inmiddels wel aan gewend geraakt. Het gebeurt bijna elke wedstrijd. In de eerste helft denk je: ?hier is wat te halen'. Maar we maken het niet af. In de tweede helft gaat het weer mis.?

Door de nederlaag tegen directe concurrent Zwolsche Boys is de achterstand van EDON opgelopen tot negen punten. VHK staat acht punten voor. EDON heeft dit seizoen buitenshuis vrijwel elke wedstrijd kansloos verloren, maar op het mollenveld met de houten doelpalen hebben de meeste ploegen het toch altijd zwaar. Voor Zwolsche Boys is dat niet anders. In een wedstrijd waarin EDON in de eerste helft het betere van het spel heeft komt het verdiend op voorsprong dankzij Maartje Berginia, maar verzuimt het daarna uit te lopen.

De groenwitten laten pas na de pauze zien dat ze te laag staan in 3C. Met name Lennart Prins, kort voor de pauze al goed voor de 1-1, is op dreef. Op het moment dat de wedstrijd derby-achtige trekjes krijgt -meer strijd, kleine ruzietjes, harde overtredingen en gele kaarten- kopt Prins uit een vrije trap de 1-2 binnen. Zo lijkt het althans, maar Robin van der Kuyt raakt de bal als laatste aan. Drie minuten later schiet Prins knap binnen met zijn linkerbeen en weer twee minuten daarna is de wedstrijd definitief beslist als Van der Vlist op aangeven van uitblinker Prins beheerst afrondt.

Het samenspel van Van der Vlist en Prins, beide lang geblesseerd geweest, is een mooie opsteker voor Zwolsche Boys, dat echter wel weer een speler is kwijtgeraakt. Roy Super verlaat met een gescheurde enkelband het veld. ?Ik denk niet dat wij daar thuishoren?, zegt Prins over de positie waarin Zwolsche Boys verkeert. ?Met dit elftal mag je niet degraderen.? Trainer Hans Tuin ziet zijn ploeg nog wel klimmen op de ranglijst: ?Als iedereen erbij is, moet je nog makkelijk in de middenmoot kunnen komen.?

Het is een scenario waar EDON alleen maar van kan dromen. Hondebrink weet dat er nog veel kan gebeuren, maar is wel realistisch. ?We gooien niet de handdoek in de ring, maar als je naar de laatste wedstrijden kijkt (verlies van concurrenten met grote cijfers, MdR) dan ben je misschien wel niet goed genoeg voor de derde klasse.?