Afbeelding

College komt met Collectieve zorgverzekering voor chronisch zieken en gehandicapten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen, stelt het college van burgemeester en wethouders twee inkomensondersteunende maatregelen voor: de collectieve zorgverzekering en een tegemoetkoming van 175 euro.

De tegemoetkoming is een compensatie van meerkosten als gevolg van de ziekte of handicap die niet door de ziektekostenverzekering gedekt worden, zoals dieetkosten, hulpmiddelen en slijtage van kleding. De collectieve zorgverzekering kent in 2015 een premie van maximaal 145,36 euro en geen eigen risico. Voor zowel de collectieve verzekering als de tegemoetkoming geldt dat de aanvrager maximaal 130 procent van het sociaal minimum mag verdienen.

De collectieve zorgverzekering en de inkomensondersteuning zijn aanvullend op de middelen en hulp die vanuit de WMO aan inwoners worden verstrekt, zoals individuele voorzieningen aan woning of vervoer, maar ook collectief taxivervoer en hulp bij het huishouden. Daarnaast blijft het ook mogelijk een beroep te doen op de bijzondere bijstand voor noodzakelijke, onvoorziene kosten die niet met eigen geld betaald kunnen worden.

Per 2014 zijn de rijksgelden voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg en Cer) komen te vervallen en per 2015 aan de gemeenten overgedragen. ?Tweederde van het budget is daarbij komen te vervallen?, aldus wethouder Nelleke Vedelaar. ?De redenen van het Rijk is bezuinigen en het beter in beeld krijgen van wie écht voor deze tegemoetkoming in aanmerking komt. Dat was wel echt nodig; ik ken veel verhalen van mensen die ervan gebruik maakten maar waarvoor de tegemoetkoming niet echt nodig was.? De gemeente heeft anderhalf miljoen euro beschikbaar. De collectieve verzekering heeft ze afgesloten bij Achmea. ?Dat is best wel uniek?, volgens Vedelaar. ?Er zijn maar weinig verzekeraars die dat doen. Verder is er geen eigen risico en geen eigen bijdrage. Het is voor ons roeien met de riemen die we hebben. We denken dat we op deze wijze zoveel mogelijk doen wat haalbaar is.?

Wie gebruik wil maken van de collectieve zorgverzekering moet de oude zorgverzekering opzeggen en de nieuwe bij de gemeente Zwolle aanvragen. Kijk voor meer informatie op www.zwolle.nl/regelingen. Wie op andere gebieden meerkosten door ziekte of handicap heeft, kan de tegemoetkoming  heel 2015 aanvragen. De uitbetaling geschiedt aan het eind van jaar.

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 17 uur geleden