Photographer: Erik-Jan Berends

Regio Zwolle Congres staat in het teken van internationalisering

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE ? Minister president Mark Rutte heeft zijn komst naar het Regio Zwolle Congres afgezegd. De organiserende Stichting Metropool is zodoende nog op zoek naar een andere ?key-note spreker'. Verder staat het congres, dat op 10 december 2014 in Theater de Spiegel wordt gehouden, in de steigers. Dat bleek donderdagavond tijdens de kick off in het IJsseldeltastadion. De organiserernde Stichting Metropool heeft als doel het bevorderen van de identiteit van de regio en het bevorderen van de interne en externe samenwerking in de Regio Zwolle. Ze gebruikt daarvoor de Regio Zwolle Monitor, een objectief en meetbaar onderzoek, en het Regio Zwolle Congres. Het thema van het congres is dit jaar internationalisering. Burgemeester Henk Jan Meijer zal het congres openen. ?s Middags spreekt Alexander van der Lof, CEO van de TKH Group. Hij zal proberen de ondernemers te enthousiasmeren voor internationalisering. Jort Kelder is dit jaar dagvoorzitter.

Voorzitter Harke Plas van Stichting Metropool prijst de samenwerking tussen de organisaties binnen de stichting, waarin de vier o's: overheid, ondernemers, onderwijs en onderzoek zijn vertegenwoordigd. Het onderzoeksteam van de Regio Zwolle Monitor staat onder leiding van Hogeschool Windesheim dat een team vormt met de Provincie Overijssel, het Kadaster en de Rabobank. Zij wordt ondersteund door een begeleidingscommissie. ?In één monitor is het niet mogelijk de hele regio in kaart te brengen, daarvoor is een meerjarig perspectief nodig?, stelt Plas. ?Zo krijg je op den duur ook de haarvaten in beeld. Informatie is er wel, maar fragmentarisch. In de monitor wordt ze gebundeld. We willen dat de monitor wordt ingezet in de regio. Als informatiebron voor nieuw beleid, om te monitoren en om nieuwe inzichten ter inspiratie te geven.?

De Regio Zwolle Monitor 2014 bestaat uit drie pijlers: de staat van het bedrijfsleven, regionale kerncijfers en het thema internationalisering. Plas gaf donderdagavond een ?sneak preview' van wat de congresgangers te horen krijgen. ?De bruto toegevoegde waarde van de regio is toegenomen tot 18,7 miljard euro. Vorig jaar was dat 17,3 miljard euro. De stijging komt met name, omdat de gemeente Urk en De Wolden zijn toegevoegd. Zonder dat was de stijging 0,3 procent, niet erg geweldig. In de regio wordt er verder voor 3,5 miljard euro geïnvesteerd. De regionale solvabiliteit is 39,9 procent, tegen landelijk 32 procent. Het regionale rendement op het eigen vermogen is 11,3 procent tegen landelijk 14,1 procent. Dat komt door het hefboomeffect: als je meer eigen vermogen in je eigen bedrijf hebt, heb je minder rendement. De regio telt bijna 650.000 inwoners. De werkloosheid is gestegen van 6,9 naar 8,1 procent. Daar ligt een uitdaging. Er zijn 24.000 werkzoekenden. De jeugdwerkloosheid is echter gedaald van 3.200 naar 2.500. De top drie exportlanden zijn België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.?

De Rabobank heeft zich voor weer drie jaar aan Stichting Metropool verbonden en de stichting is blij dat onderwijsinstellingen Deltion en Landstede definitief zijn aangesloten. Tevens wordt samengewerkt met Kennispoort Zwolle. Nieuw dit jaar op het congres is de verkiezing van Ondernemer en Starter van het jaar. In het IJsseldeltastadion is donderdagavond tevens het bestuur voorgesteld dat nu bestaat uit vijf personen: Pierre Satink, Harke Plas, Ronald Knoll, Michiel ten Brinke en Jasper Vrieling. Het bestuur stelt als thema's voor 2015 voor Logistiek en Transport en voor 2016 wil ze een internationaal congres organiseren, mogelijk aansluitend op de Hanzedagen die dat jaar in Kampen worden gehouden.

 

Tot slot van de kick off bijeenkomst tekenden alle leden een founders overeenkomst.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 20 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 21 uur geleden