Staatshuys aan de Thorbeckegracht officieel geopend
Staatshuys aan de Thorbeckegracht officieel geopend brugmedia.nl

Staatshuys aan de Thorbeckegracht officieel geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Staatshuys aan de Thorbeckegracht is donderdag officieel geopend. Onder het oog van vele bestuurders hebben Ank Bijleveld, Commissaris van de Koning in Overijssel en burgemeester Henk Jan Meijer de openingshandeling verricht.

Cor Mul leidde de openingsceremonie in goede banen. Als eerste gaf hij de microfoon aan Ben Keizers, eigenaar en directeur van Staatshuys. Hij nam de aanwezigen mee in zijn verhaal over het geboortehuis van Thorbecke en waarom hij niet lang na hoefde te denken toen de kans zich voordeed om in april 2013 dit pand te kopen. Hij is geïnspireerd door de grondgedachte van Thorbecke en is voornemens om te laten zien dat het echt anders kan bij de overheid.

Vervolgens was het Remieg Aerts, hoogleraar politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, die op geheel eigen wijze de genodigden meenam in de historie. Hij had een betoog over het ?huis van Thorbecke' zoals dat ooit bedoeld was en hoe dit anno 2014 tot uiting komt in de samenleving. Dan is de spreekstoel en microfoon voor Henk Jan Meijer. Hij benadrukt het mooie initiatief van Ben Keizers om juist in Zwolle, de stad die al zo veel te bieden heeft, dit te realiseren. ?Naast de opvallende ontwikkelingen in deze stad op het gebied van sport, cultuur, zorg en onderwijs is dit een prachtige aanvulling voor de hoofdstad van Overijssel.? Hij spreekt de verwachting uit dat er veel inspiratie wordt opgedaan in Staatshuys, die bijdraagt aan het gedachtegoed van Thorbecke.

Tot slot spreekt Ank Bijleveld vanuit haar invalshoek als verantwoordelijke bestuurster van de provincie. Zij vertelt over haar ervaring en de wijze waarop zij opereert vanuit de gedachtegang van Thorbecke. ?Een leuke overeenkomst met de huidige minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk en Thorbecke is, dat zij beiden gemeenteraadslid in Leiden zijn geweest.? Daarnaast spreekt zij haar waardering uit voor het initiatief van Ben Keizers en nodigt de bestuurders uit om vooral veel inspiratie op te doen in Staatshuys en wenst Ben hierbij veel succes.

Dan is er een primeur in het geboortehuis van Thorbecke. Met behulp van augmented reality, bedacht door Ben Keizers en ontworpen door Recognize te Almelo, kwam een 3D geprint beeld van Thorbecke tot leven. Thorbecke hield een speech waarin hij op luchtige, doch statige wijze de aanwezigen toesprak. Dit is niet alleen het resultaat van de samenwerking met ELABBS, verbonden aan de Universiteit Twente, en een groep enthousiaste technici. Het is volgens de initiatiefnemers het begin van een ontdekkingsreis waarbij niets onmogelijk is en grenzen worden opgezocht.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30