Ode aan de stille helpers van Overijssel
Ode aan de stille helpers van Overijssel brugmedia.nl

Ode aan de stille helpers van Overijssel

· leestijd 2 minuten Algemeen


?Voor wat hoort wat? Zo sta ik niet in het leven.? Stille helper Marelle van der Molen heeft samen met haar man een klusgroep. De leden van de klusgroep verhuizen, schilderen en tuinieren in de huizen van mensen die dat zelf niet kunnen of die wel wat hulp kunnen gebruiken.



Op 31 oktober wordt in Zwolle de ?Avond van de stille helper' georganiseerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in Theater Odeon. Op deze avond wordt een aantal Overijsselse stille helpers in het zonnetje gezet.
Stille helpers zijn mensen die anderen helpen. Ze delen hun tijd, middelen en hart met anderen, gewoon omdat ze zien dat het nodig is. Vaak zijn ze onzichtbaar, maar achter de schermen verzetten ze bergen. De Haagse politici hebben de mond vol van ?de participatiemaatschappij' en tegelijkertijd voeren ze grote bezuinigingen door in de zorg en in het welzijnswerk. Het zijn ondertussen de stille helpers die het verschil daadwerkelijk maken. Overijssel heeft duizenden van deze stille helpers.
?De bedevaart is naast je, zeggen we in het Dari', vertelt Keihan. ?De mensen om je heen helpen is waardevoller dan op een grote bedevaartstocht gaan.? Keihan Popal vluchtte op zijn 8ste uit Afghanistan naar Nederland. Op zijn 17de richtte hij een stichting op om mensen in Afghanistan dezelfde kansen te geven als in Nederland. Met zijn stichting werkt hij aan onderwijs- en medische projecten in zijn geboorteland.
?Ieder mens heeft een ander mens nodig. Om je verhaal te vertellen, om samen dingen te doen.? Aan het woord is Jan Bouma, als gepensioneerde dominee zet hij zich in voor Stichting Helpende Hand aan Roemenië. ?Als samenleving moeten we opnieuw investeren in onze relaties. Dan doen we hier in de kringloopwinkel in Kampen, waar we elkaar troost bieden of even een arm om iemand heen slaan als dat nodig is.?
In Limburg, Brabant, Gelderland en Zuid-Holland zijn al avonden georganiseerd voor de stille helpers uit die provincies. De ontroerende verhalen en de optredens waren een verdiend cadeau voor de stille helpers. Koningin Maxima heeft ze een hart onder de riem gestoken door in mei met veel van hen te lunchen in Amsterdam. Cordaid Directeur Simone Filippini: ?En nu is het tijd om de stille helpers van Overijssel te bedanken voor al hun werk en om anderen te inspireren. Want stille helpers hebben we nodig, misschien wel meer dan ooit.?

Iedereen is voor de avond van de stille helper van harte uitgenodigd, graag aanmelden vooraf via http://www.stillehelper.nl.

Wie zijn wij?
Wij zijn Cordaid, een van de grootste internationale ontwikkelingsorganisaties van Nederland. Op onze 100ste verjaardag delen we de verhalen van stille helpers, die het verschil maken in het leven van een ander. Dit doen we in vrijwel iedere provincie gedurende ons jubileumjaar.
In 1914 stonden stille helpers aan de wieg van wat Cordaid nu is, met de oprichting in Leiden van het Rooms Katholieke Huisvestingscomité. Dit comité zocht onderdak voor vluchtelingen uit België, op de vlucht voor de Eerste Wereldoorlog. Uiteindelijk zou voor 80.000 vluchtelingen huisvesting worden gevonden. Het comité ging over in Mensen in Nood, dat in 2000 met Memisa en Bilance tot Cordaid fuseerde.
Op http://www.stillehelper.nl vindt u verhalen van stille helpers. En elke dag komen daar nieuwe, ontroerende verhalen bij.
De avond van de stille helper is mede mogelijk gemaakt door:


Zie ook http://www.stillehelper.nl en http://www.stillehelper.nl