'Vechtcorridor krijgt meer natuur en recreatieve mogelijkheden'

· leestijd 1 minuut Algemeen

BERKUM - Het gebied rondom de Vecht bij Zwolle wordt medio volgend jaar ingericht tot een natuurrijke recreatieve zone. Dat hebben burgemeester en wethouders van Zwolle besloten. Tegelijkertijd worden tussen het natuurgebied ?de Kromme Kolk' en camping Vecht&Zo een struinpad en een wandelbruggetje aangelegd en de natuurontwikkeling in de uiterwaard van de Vecht gerealiseerd. De provincie financiert vanuit het programma Ruimte voor de Vecht de ontwikkeling.

Door alle veranderingen in het gebied gelijktijdig te realiseren, moeten de werkzaamheden de rust in en het recreatief gebruik van de omgeving zo min mogelijk verstoren. Momenteel maakt Waterschap Groot Salland al natuurvriendelijke oevers bij dit deel van de Vecht. De verwachting is dat alle werkzaamheden samen in het najaar van 2015 zijn afgerond.

De ontwikkeling van het gebied maakt deel uit van de Structuurvisie Vechtcorridor-Noord. Die visie hangt samen met programma Ruimte Voor de Vecht, dat kortweg gezegd nastreeft om én noodzakelijke waterveiligheid rondom de rivier te bewerkstelligen én inzet op extra natuur- en recreatiemogelijkheden rond het water. Tussen de Zwolse wijk Berkum en bedrijventerrein Hessenpoort wordt de Hessenweg/N340 richting het bedrijventerrein verlegd, waardoor er een breder en rustiger Vechtdal moet ontstaan. Daardoor zijn er volgens de initiatiefnemers mogelijkheden voor een natuurcorridor dat voor wandelaars recreatief wordt ontsloten. Ter plekke komt volgens de opdrachtgevers ongeveer acht hectare ?nieuwe natuur'. ?Onder meer de Kievitsbloem - de ?Zwolse tulp' ? zal er goed gedijen.

Burgemeester en wethouders van Zwolle hebben ook een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage gelegd dat het mogelijk maakt om bij camping Vecht&Zo een gebouw te bouwen dat als dijkmoment met terras uitkijkt over de Vecht. In het gebouw is ruimte voor een kanoverhuurpunt, toilet- en douchevoorzieningen, daghoreca, winkel met streekproducten, verblijfsruimten en ander multifunctioneel gebruik. Dit  markante gebouw moet van zonsopgang tot -ondergang een herkenbare toegang tot de Vechtoever en het struinpad geven.

Wethouder Ed Anker ziet in de ontwikkelingen op de Vechtoevers bij Berkum belangrijke uitgangspunten vormgegeven. ?Zwolle benut al eeuwen lang het water in en om de stad. Nu we de komende periode opnieuw grote investeringen moeten doen om te voorkomen dat water voor grote overlast en schade kan zorgen, moeten we ook in blijven zetten op de kansen die water biedt. Dat doen we onder meer hier aan de Vecht. De stad krijgt er een mooi wandelgebied bij, de natuur krijgt meer de ruimte, en we zorgen er bovendien voor dat we te verwachten overlast door wassend water beter het hoofd kunnen bieden. Ik vind dat een slimme constructie en die is mogelijk omdat we als gemeente samen met de provincie, het waterschap en niet te vergeten de bewoners en ondernemers hier gezamenlijk optrekken.?