Type 1 krijgt kleur.

· leestijd 2 minuten Algemeen

Stichting ééndiabetes wil de positieve kant van type 1 diabetes laten zien. Type 1 diabetes is bij veel mensen onbekend. Bij het woord diabetes gaat bij veel mensen direct een belletje rinkelen. Vaak wordt dan gedacht aan type 2, de ziekte die vaak ontstaat bij overgewicht of ouderdom. Terwijl bij type 1 diabetes dit juist niet de oorzaak is. Diabetes is een heftige diagnose. De ziekte voelt voor veel diabeten aan als een zwart gat. Stichting ééndiabetes wil af van deze donkere omlijning en laat zien dat je een kleurrijk leven kunt leiden met type 1 diabetes.

Type 1 in kleur
Om te laten zien dat type 1 diabetes niet alleen maar kommer en kwel is, heeft Stichting ééndiabetes 12 jongvolwassenen met type 1 diabetes gefotografeerd. Zij zijn ambassadeurs van het project 'Type 1 in kleur' van Stichting ééndiabetes. Ze zijn vastgelegd op de gevoelige plaat, met een extra gevoelig detail. Bij alle ambassadeurs staat hun diabetes duidelijk in beeld. Bij de één verschijnt de insulinepomp eens boven de kleding uit, bij de ander is de insulinespuit in beeld. Twaalf rake foto's, waarbij de ziekte niet te ontkennen is. Type 1 diabetes is in beeld. Type 1 diabetes krijgt kleur.

Kleurrijk leven met diabetes
Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Dat is een uitgelezen dag om de foto's aan het grote publiek te laten zien. Die avond vanaf 20:00 worden de foto's in het Koetshuis, Baden Powelllaan 14, te Rotterdam gepresenteerd. Hier zal door middel van de foto's getoond worden dat mensen met type 1 diabetes een kleurrijk leven kunnen leiden! De modellen worden die avond in een stralend zonnetje gezet.

Iedereen is op deze avond welkom. Er gelegenheid voor mensen met type 1 diabetes om elkaar te ontmoeten, maar ook voor niet diabeten om de tentoonstelling te bekijken, gezellig te borrelen of om te netwerken. Er zullen diverse optredens plaatsvinden van artiesten en DJ's.

Tentoonstelling in ziekenhuizen
Naast de speciale presentatie op Wereld Diabetes Dag worden de foto's de hele maand november geëxposeerd in diverse ziekenhuizen in Nederland. Hiermee wordt met deze unieke serie door heel het land aandacht gevraagd voor type 1 diabetes. Onder andere het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg, Radboud Universitair Medisch Centrum te Nijmegen, VU Medisch Centrum te Amsterdam, Gelderse Vallei te Ede en de Isala Klinieken te Zwolle zullen de expositie tentoonstellen.

Diabetes type 1 & type 2
Type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij de alvleesklier geen insuline meer aanmaakt. Een foutje van het eigen lichaam. Mensen met deze ziekte moeten vanaf het eerste moment zelf de insuline toedienen door middel van een insulinepomp of een insulinespuit. Hiermee moeten ze hun bloedsuikers onder controle zien te houden, een lastige opgave omdat veel verschillende dingen invloed hebben op de bloedsuiker: koolhydraten en vetten in de voeding, beweging, stress, ziekte, warmte, hormonen, etc.

Slechts 10% van alle mensen met diabetes heeft type 1, de overgrote meerderheid heeft type 2. Bij type 2 diabetes maakt het lichaam niet voldoende insuline aan of reageert het lichaam niet goed op de insuline. De oorzaken lopen nogal uiteen, van overgewicht en ouderdom tot erfelijkheid. Type 2 is vaak goed te behandelen met leefstijlverandering en tabletten.

Stichting ééndiabetes
Stichting ééndiabetes zet zich sinds januari 2013 in voor jongvolwassenen (18+) met type 1 diabetes. De Stichting wil de doelgroep ondersteunen door te informeren en inspireren. Dit gebeurt onder andere via website http://www.eendiabetes.nl en verschillende projecten zoals de fotoshoot. Andere doelstellingen zijn onder andere beweging creëren in de wereld van diabetes en mensen met diabetes met elkaar in contact brengen. De stichting staat voor een positief en eerlijk geluid over type 1 diabetes. Voor de campagne heeft de stichting de speciale website http://www.eendiabetes.nl in het leven geroepen.