Afbeelding

?Roddel en achterklap' rondom schietpartij Holtenbroek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? Afgaande op de advocaten van de drie mannen die vastzitten voor de schietpartij in de Buxtehudestraat in Holtenbroek gaat het openbaar ministerie het nog heel moeilijk krijgen. De verdenkingen zijn volgens de verdediging voor een groot deel gebaseerd op ?roddel en achterklap'  van anonieme getuigen in de Antilliaanse gemeenschap in Zwolle, andere aanwijzingen leggen te weinig gewicht in de schaal. Toch besloot de rechtbank het trio niet vrij te laten uit voorarrest.

Op 25 april werd er in de wijk Holtenbroek gericht geschoten op meerdere personen, waarbij een gewonde is gevallen Justitie gaat ervan uit dat er vanuit de groep van de verdachten twee wapens werden gebruikt. Mogelijk gaat het om een oudere vete tussen twee Antilliaans-Nederlandse bendes. De schietpartij leidde tot politieacties, zoals een samenscholingsverbod en het eenmalig afsluiten van de toegangswegen naar Holtenbroek.

Een anonieme brief bracht de politie bij K.M. (24), A.L.(27) en N.F. (36), die nu in voorarrest zitten. De eerste twee zouden geschoten hebben, F. zou een wapen hebben geleverd. Tegen laatstgenoemde pleit alleen dat er een dna-mengprofiel is gevonden op een huls, dat mogelijk van hem is. ?maar het zou ook van een familielid kunnen zijn' bracht diens raadsvrouw naar voren

Een belangrijke getuige is de ex-vriendin van een vierde man, zij beweert dat er bij een bankgebouw tegenover het station in Zwolle daags na de schietpartij een plastic tas met een wapen door een van de verdachten is overhandigd aan haar toenmalige vriend. Die vriend werd alvast door de rechtbank als getuige gehoord, maar ontkent alles. ?Ze neemt wraak omdat ik er een andere vriendin op na hield ze is een pathologische leugenaar', bezwoer hij de rechtbank. Ook een tweede getuige hield vol dat van zo'n transactie geen sprake is geweest.

Dan is er nog een man die in de buurt van de schietpartij heeft gestaan en voor '95 procent zeker' L.. heeft herkend op een foto die hem bij de politie was getoond.  ?maar dat was van een oude foto', zei diens raadsman. Kortom; de zaak is nog lang niet helder de bedoeling is dat er 17 december nog negen getuigen bij de onderzoeksrechter, achter gesloten deuren dus, worden gehoord, maar de advocaten verwachten daar weinig van. ?Ze verlinken elkaar niet'.

De rechtbank gaat ervan uit dat de zaak eind januari 2015 klaar is voor behandeling.

 

 

 

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30