Afbeelding

Nieuwe kademuur 'beste oplossing' voor het Kraanbolwerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Aan de zuidkant van het Kraanbolwerk komt een nieuwe kademuur. De muur verkeert volgens de gemeente in een minder goede  staat dan gedacht en moet ofwel opgeknapt of worden vervangen. De gemeente en de ontwikkelaar kiezen voor vervanging. Eind vorige week is dit deel van de kademuur gesloopt. De nieuwe muur wordt tijdens de bouw van De Stelling weer opgebouwd.

De muur maakt dan onderdeel uit van het nieuwe gebouw. De oude kademuur is op verschillende plekken het voegwerk aangetast en er zitten er scheuren in de muur. Direct is er een tijdelijke, extra damwand in de Thorbeckegracht geplaatst. ?We konden er ook voor kiezen om de kade te herstellen,? legt wethouder Jan Brink uit, ?maar het is mooier en financieel aantrekkelijker om de muur opnieuw op te trekken en deze mee te nemen in het gebouw. Op zo'n bijzondere locatie als het Kraanbolwerk, waar ?deltaproof' en de beleving van water belangrijke uitgangspunten zijn bij de bebouwing en inrichting, vinden we dit een passende oplossing.?

Het Kraanbolwerk ligt buitendijks. Het water in de stadsgrachten is direct verbonden met het IJsselmeer en bovendien wateren de Sallandse weteringen af door de Zwolse binnenstad. Dit betekent dat de waterstanden bij het Kraanbolwerk sterk kunnen fluctueren. Alle appartementen en woningen op het Kraanbolwerk worden daarom ?deltaproof' gebouwd. Een concrete maatregel is bijvoorbeeld dat de woningen ook vanaf het hoger gelegen dek van de parkeergarage bereikbaar zijn. Bij extreem hoogwater houden de bewoners het droog.

Bovendien wordt het gebied zo ingericht dat het water meer zichtbaar is voor de bewoners. Zo komt er bijvoorbeeld bij de Thorbeckegracht een steiger en een trap waar de afwatering van het regenwater overheen loopt. Momenteel wordt de grond op het Kraanbolwerk gesaneerd. Het vervangen van de kademuur leidt volgens de gemeente niet tot vertraging van de bouw.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 22 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden