Afbeelding

?Pashokjesgluurder' schaamt zich diep

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ? Een bezoekster van kledingwinkel H&M in Zwolle schrok zich wezenloos toen ze ineens een schoen bij haar pashokje zag met een langwerpig blokje erop, die een draaiende beweging maakte. Ze realiseerde zich gelijk wat er aan de hand was: ze werd gefilmd terwijl ze zich onbespied waande.

Een maand ervoor had een andere klant van het concern al aangifte gedaan van een vergelijkbaar voorval in Zwolle. Vol schaamte en berouw vertelde de 56-jarige J.F. uit de gemeente Oldebroek dinsdag de rechtbank Zwolle wat er is gebeurd. ?Ik wilde zien wat er in het pashokje gebeurde. Ik had zoiets op internet gezien en kreeg er een kick van.? De Veluwenaar had zo'n cameraatje aangeschaft, waarmee hij volgens justitie in het jaar voor zijn aanhouding enkele tientallenfilmpjes heeft gemaakt in winkels, maar ook op een camping in Frankrijk. Hij zou met name geïnteresseerd zijn in ?upskirts', opwaaiende rokjes, zoals de rechtbankvoorzitter het formuleerde.

F. kwam op de dag van zijn ontmaskering opnieuw langs de H&M, waar politie voor de deur stond en waar hij werd herkend. In het onderzoek dat volgde bleek de man ook filmpjes van kinderporno en bestialiteit (seks met dieren) in zijn bezit te hebben. Hij heeft echter geen ?gewoonte' gemaakt van het downloaden daarvan, meent de officier van justitie.

De man, die niet eerder met justitie in aanraking is geweest, dreigt veel te verliezen met een veroordeling. Niet alleen staat zijn baan op het spel, ook vreest hij voor de gevolgen voor zijn gezin als de zaak in zijn woonomgeving  uitkomt. De officier van justitie eiste vier maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk plus 240 uur werkstraf, een proeftijd van drie jaar plus de voorwaarde dat de reclassering af en toe een kijkje mag komen nemen in zijn computer. Zijn raadsvrouw vindt de maatschappelijke consequenties bij een gevangenisstraf veel te groot .

De uitspraak is over twee weken.