Zwolse tentoonstellingen in het Stedelijk Museum
Zwolse tentoonstellingen in het Stedelijk Museum brugmedia.nl

Zwolse tentoonstellingen in het Stedelijk Museum

· leestijd 2 minuten Cultuur







BINNENSTAD ? In het Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt beginnen vanaf 12 oktober tentoonstellingen over de Sassenstraat en over de schilders Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever.

In de tentoonstelling ?Sassenstraat, de oudste straat van Zwolle' wordt een beeld geschetst van de straat aan de hand van schilderijen, prenten, tekeningen,  foto's, reclamemateriaal en curiosa. De Sassenstraat heeft een lange en indrukwekkende historie . Rond 800 na Chr. was er al bewoning op de daar gelegen stuwwal die bij overstromingen droog bleef. In de loop der eeuwen heeft de straat zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste straten van Zwolle. De Sassenstraat is de oudste straat van Zwolle en loopt van de Sassenpoort (gebouwd in 1409) tot aan de Grote Kerk(rond 1200 stond op deze plek al een klein Romaanse kerkje). De Sassenpoort is de enige overgebleven stadspoort van de stad. Ooit waren er drie poorten.  De Sassenpoort is tot op heden de ?wachter' van de straat. De poort heeft veel gezien. Zo werd Karel van Gelre hier opgesloten. Volgens de legende zou de beschermheilige van de stad, de Aartsengel Michaël, hier de stad hebben betreden. Maar ook Keizer Napoleon en zijn broer koning Lodewijk Napoleon kwamen hier de stad binnen. Heel wat bekende Zwollenaren hebben in de Sassenstraat gelopen. Van Thomas a Kempis, Joan Derk van de Capellen tot den Pol, Potgieter en Herman Brood. In de 14e eeuw, toen Zwolle een belangrijk onderwijscentrum was, moeten er honderden studenten van de Latijnse school hebben gelopen.

In het midden van de straat ligt de in de 14e eeuw gestichte Bethlehemkerk. Aan de andere zijde staat de imposante Grote of Sint Michaëlskerk, een kerk met een roerige geschiedenis. Ooit had de Grote Kerk een toren (tussen de 115 en 120 meter hoog) hoger dan de Dom van Utrecht.  Op 17 december 1682 stortte de toren in. Een aantal blikseminslagen in 1548, 1606 en 1669 zijn de toren fataal geworden. De Zwolse schilder Gerrit Grasdorp, die op de nabijgelegen Oude Vismarkt woonde, legde alles vast op doek. In de 17e eeuw vestigden zich hier beroemde kunstenaars als Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever. Maar ook zilversmeden hadden hier hun werkplaatsen. Het stadsbestuur  kiest ook voor de Sassenstraat en bouwt hier het stadhuis. In de 19e en 20e eeuw vestigen zich steeds meer winkels in de straat onder meer slagers, bakkers, kledingzaken en sigarenzaken. Nu is het een straat met een grote diversiteit aan winkels en bedrijven.

De tentoonstelling ?Gerard ter Borch en Hendrick Ten Oever, schilders in de Sassenstraat' laat werk zien van deze beroemde bewoners met een accent op het werk van Gerard ter Borch en Hendrick ten Oever. De familie ter Borch woonde in het pand Sassenstraat 26. Gerard (1617-1681) is de beroemdste telg uit deze familie. Zijn werk is te vinden over de hele wereld. Tegenover de familie Ter Borch woonde een andere kunstenaar Hendrick ten Oever (1639-1716). Ook hij maakte een schilderij waarin zijn woonstraat een rol speelt. Het geslachte varken is gesitueerd op de hoek van de Rode Leeuwsteeg, schuin tegenover zijn huis. Naast werk uit eigen collectie worden bruiklenen getoond uit onder meer de collectie van het Rijksmuseum en het Gemeentemuseum Deventer.

 

Deze tentoonstellingen komen tot stand met medewerking van het Historisch Centrum Overijssel, Zwolle.













De tentoonstelling ?Sassenstraat, de oudste straat van Zwolle' is te zien van
12 oktober 2014 tot en met 4 januari 2015.

 









De tentoonstelling ?Gerard ter Borch en Hendrick Ten Oever, schilders in de Sassenstraat' is te bewonderen van
12 oktober 2014 tot en met 19 april 2015.