Jeugd Swol 1894 presteert boven verwachting op NK

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Op het NK estafette zwemmen in Eindhoven zijn de drie jeugdteams van Swol 1894 buiten de prijzen gevallen, maar van teleurstelling was geen sprake.

Het was namelijk al een succes dat er drie teams van de Zwolse vereniging waren afgevaardigd. Vorig jaar was trainster Suzanne Polinder met één team afgereisd naar het NK. ?Dat was al mooi. Drie was heel verrassend.? In het Pieter van den Hoogenband Stadion in Eindhoven kwamen de twee jongensteams (-13 jaar en -11 jaar) tot een negende plaats in een veld van twintig teams. De meisjes-junioren eindigden als zeventiende. Door een verkeerde wissel kregen zij een tijdstraf, maar veel maakte dat niet uit. ?De kinderen hebben allemaal naar behoren gepresteerd. Er zijn meerdere persoonlijke records verbroken. Tevredenheid alom?, zegt Polinder. De entourage in het PvdH Stadion maakte veel indruk op de Zwolse jeugd. ?Voor een aantal was het de eerste keer en dat was behoorlijk indrukwekkend. Je zwemt op tien banen. Publiek erbij. Dat had een deel nog niet eerder meegemaakt.?

Polinder was vorig jaar met één jongens-miniorenteam op de titelstrijd. Drie van de vier jongens zijn vervangen. De enige die er toen ook bij was, Kylian Heederik, kwam dit jaar maar liefst vijf keer in actie. Hij kon meedoen bij zowel de minioren (-11jaar) als de junioren (11-13 jaar) en werd maximaal ingezet. ?Dat was natuurlijk wel zwaar. Maar hij is zo snel, dus die hebben we vijf keer laten starten.? Heederik kwam in actie op de 4x100 meter schoolslag en 4x100 wisselslag (junioren) en op de 4x50 meter schoolslag, wisselslag en vrije slag. De jongens-minioren en de meisjes zwommen 4x50 meter (twee banen) en de jongens-junioren 4x100meter.

De jeugdteams kwamen op zondagochtend in actie. De middag was gereserveerd voor de senioren. Daar waren geen teams van Swol 1894 voor geplaatst.