Afbeelding
Pedro Sluiter

Thuiswinst voor PEC Zwolle, met dank aan Heraclied Mark Engberink

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Een goede eerste helft, een matige tweede helft en een vurig slot. PEC versloeg zaterdag de puntloze hekkensluiter Heracles (4-2). Voor Ben Rienstra was de ontmoeting een hier en daar pijnlijk weerzien met oude bekenden.

De wedstrijd is in de extra tijd als Jesper Drost een perfecte dieptepass van Bram van Polen krijgt, een verdediger uitspeelt en de bal beheerst langs Heracles-doelman Dennis Telgenkamp schuift: 4-2.  De ontlading die van de Zwolse tribunes rolt, is er een die geboren is uit opluchting. Want hoewel Heracles op papier geen enkel probleem mag zijn, is de praktijk anders.

De openingsfase gaat bijna precies zoals verwacht: PEC heeft de overhand en creëert kansen. Maar kansen moet je ook afmaken. Dat is in eerste instantie niet besteed aan Tomas Necid en Jesper Drost, waardoor PEC slechts één keer scoort. Als het na de 1-0 van Saymak vervolgens een beetje achterover lijkt te gaan leunen, staat het in de 37ste minuut zomaar gelijk. Een tegenslag die door een meevaller in de blessuretijd ongedaan wordt gemaakt, omdat arbiter Manschot een handsbal van Mark-Jan Fledderus bestraft met een strafschop, verzilverd door Necid. Na de pauze domineert Heracles. PEC loopt achter de feiten aan en wordt in de verdediging gedrukt. ?Zij zetten natuurlijk een en ander om en dat konden wij even niet opvangen?, zegt Ben Rienstra. Na een waarschuwingsschot van Bel Hasani (paal), is het Tannane die na 70 minuten de 2-2 aantekent. PEC Zwolle wankelt dan even.

Héél even, want vier minuten na die treffer komt Heraclied Engberink hard van achteren inglijden op Soufian Moro en kan met een directe rode kaart inrukken. Vijf minuten daarna schiet Drost de bal snoeihard op de paal, waarna invaller Stef Nijland de rebound benut (3-2). Vervolgens gooit Drost de wedstrijd in de extra tijd in het slot.

Op het gezicht van Rienstra is een pijnlijke grimas te zien. De middenvelder staat de pers te woord en tilt zijn voet een beetje op om zijn woorden kracht bij te zetten. ?Zo'n bult op de enkel!? Rienstra heeft het idee dat hij een ?beetje gezocht' werd. Hij kreeg het aan de stok met Thomas Bruns en twee forse tikken op de enkel. En nee, hij weet niet waarom: ?Ik heb echt geen idee, maar het was wel opvallend, ja. In de eerste helft gebeurde het drie keer achter elkaar.? En bij één opstootje, reageerde hij buitensporig. ?Niet netjes nee, ik moet mijn handen thuis houden. Dus dat was gewoon dom. Maar hé, ik ga niet zomaar plat hè.? Ondertussen is de vrede buiten de lijnen weer getekend en komen zijn voormalige collega's hem feliciteren. Dan doen ze overduidelijk met een wat verwrongen gezicht en Rienstra kan het dan ook niet laten om Bryan Linssen met een kwinkslag te begroetten. ?Geintje?, zegt hij er maar voor de zekerheid bij.

 

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 uur geleden