Afbeelding
@ Hans Smit

Dieze West legt lat hoog

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Het staat 4-1 voor Dieze West, de wedstrijd tegen WVV is bijna afgelopen als Tom IJzerman zijn ongenoegen uit tegenover een kappende medespeler. In niet mis te verstane woorden wordt deze duidelijk gemaakt dat kappen en draaien in de eigen ?zestien' uit den boze is.

 

?Je bent scherp, of je bent het niet?, aldus IJzerman, de aanvaller die al een tijdje terug tot verdediger is omgeturnd. De einduitslag doet een relatief gemakkelijk middagje vermoeden, maar daarvan is geenszins sprake. In WVV treft Dieze West een kwalitatief goede ploeg die 90 minuten lang strijdlust en kunde op de mat legt. Of zoals IJzerman droog stelt: ?We spelen natuurlijk niet tegen een B-ploeggie, hè..? Het verklaart meteen waarom IJzerman ook in de blessuretijd nog fel uithaalt naar een medespeler. Dieze West kan en mag niet verslappen in de Eerste Klasse. Natuurlijk, op een zondagmiddag naar Dieze West kijken, staat bijna garant voor flitsend voetbal, waarbij techniek en behendigheid de hoofdmoot vormen, maar op een dergelijk niveau, weet IJzerman, gaat het allereerst om concentratie en geen domme dingen doen. Van daaruit kan de ploeg haar sterke punten benutten: de aanval.

Ook vandaag komt het publiek bij tijd en wijle weer volop aan haar trekken. De vleugelflitsende broertjes  Wahid en Nima Shimeri dribbelen en dwarrelen meermaals langs hun opponenten en tussen hen in is Lodewijk de Vries een behoorlijk koele afmaker. De ploeg krijgt in de eerste helft dan ook een handvol kansen, maar weet er daarvan slechts eentje om te zetten in een doelpunt. Dat WVV vervolgens met tien man komt te staan, is koren op de frivole molen. Het gebrek aan doelpunten komt Dieze duur te staan als IJzerman de bal in de zestien op de hand krijgt en arbiter Snel resoluut naar de stip wijst.

De gelijke stand, maakt nieuw elan bij Dieze los en na een paar gevaarlijke aanvallen, schiet Lodewijk de Vries na 68 minuten 2-1 op het bord, waarna de gebroeders Shimeri beide in de counter de wedstrijd beslissen. Door de overwinning klimmen de Zwollenaren naar een verrassende derde plaats in de eerste klasse F. Waar moet dat eindigen? IJzerman steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken: ?We zijn natuurlijk vier, vijf basisspelers kwijtgeraakt en dan moet je maar kijken hoe het loopt met de nieuwe jongens. Maar er zit zoveel voetbal in onze ploeg, dat ik vind dat we voor een plek bij de eerste vier moeten gaan.?

Elftalleider Jarno Visser lacht als hij deze woorden hoort. Visser: ?Dat is tamelijk ambitieus van Tom maar ik begrijp hem ook wel. Deze groep zit goed in elkaar en de instelling is goed. Voorin hebben we met Wahid en Nima twee razendsnelle en gevaarlijke spelers en achterin staat het ook redelijk goed. Maar een plaatsje bij de eerste vier..? Ik denk aan een plekje bij de eerste acht en als we per ongeluk nog een periodetitel kunnen meepakken, dan zou dat geweldig zijn.?