Afbeelding
Hans Smit

Ambities Tafeltennis Zwolle richten zich voorlopig op de jeugd

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE ? De verwachtingen van Tafeltennis Zwolle zijn ten opzichte van de laatste jaren flink omlaag geschroefd. De hoogste teams moesten een stapje terug doen en de pijlen worden voorlopig gericht op de jeugd, zo zegt voorzitter Renzo Koops.

 

Het eerste herenteam is het seizoen in de eerste divisie begonnen met drie dikke nederlagen. Voor Remko Diele, Robin Wildeman, Tim Sinninghe en Marcel Kraa is het elke week aanpoten en hopen op een stuntje op het tweede landelijke niveau. Vorig jaar speelden ze nog twee klassen lager en vormden ze het tweede team van de vereniging. Nadat alle leden van het eerste team van vorig seizoen hun heil elders zochten heeft de vereniging het tweede team doorgeschoven en van die mannen wordt dit seizoen weinig verwacht.
De ambities op het hoogste niveau zijn even op een laag pitje gezet, zo zegt Koops. ?We vonden het zonde om een eerste divisie-plek op te geven, maar het is niet reëel om te verwachten dat ze kunnen handhaven, laat staan meedoen om de bovenste plaatsen. Het niveauverschil is te groot.?

Nadat Gerben Last vorig seizoen aangaf zich te willen richten op zijn Olympische ambities, besloten na lang wikken en wegen ook Jelle Bosman, Robert-Jan van der Heijden en Frank Hollak op zoek te gaan naar een andere ploeg. ?Het is jammer. We zijn één van de grotere verenigingen van Nederland, qua leden. En we willen in de hoogste divisies spelen. Het liefst in de eredivisie. Maar het is lastig om zo maar even een goed team bij elkaar te krijgen. Of je moet er veel geld inpompen en daar hadden we geen zin in. We doen een paar jaar een stapje terug en willen dan de jeugd door laten stromen en hopelijk terugkeren op het hoogste niveau. Maar we sluiten niets uit. Stel dat we een goeie sponsor vinden...?

Tafeltennis Zwolle en het Hattemse Smash'70 werken sinds vorig seizoen samen op het gebied van jeugdspelers. De beste jongens en meisjes van beide verenigingen zijn samengevoegd in TT IJsseltop en dat initiatief beleefde afgelopen seizoen een vliegende start. ?We zijn met vier teams begonnen en daarvan zijn er drie kampioen geworden. Twee teams spelen dit seizoen in landelijk A, het hoogste niveau, en eentje in landelijk C.? Deze eerste selectie-spelers van de toekomst kijgen naast de doordeweekse trainingen (twee keer per week) sinds kort één keer in de twee weken training van Jelle Bosman op zondagochtend. De afgetreden kopman van TT Zwolle en ex-Nederlands dubbelspelkampioen doet dit in het kader van zijn trainerscursus. Zelf heeft Bosman dit seizoen een stapje teruggedaan na jaren op het hoogste niveau bij TT Zwolle en daarvoor Smash'70.