Afbeelding

Zakenman 'tilde Belastingdienst met faillissementen'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) ? Hij zou een rookgordijn van elkaar opvolgende rechtspersonen hebben opgeworpen zodat schuldeisers geen idee hadden tot wie ze zich moesten wenden. De Zwolse zakenman R.K. (69) is verdacht van fraude bij de faillissementen van de bowlingzaak bij stadion Oosterenk en cocktailbar Joe Champ. Hij hoorde maandag 18 maanden cel tegen zich eisen.

Een stroom van bedrijfsnamen kwam maandagmiddag voorbij tijdens de behandeling van de strafzaak tegen K. en zijn 46-jarige zoon D.K. Happydays Entertainment Groep CV, Smart Bowling Nederland BV, stichting Administratiekantoor Hersch, Happydays Oosterenk CV, M&N Trading, Anno Millennium BV. Bedrijven die ofwel failliet gingen ofwel plots ophielden te bestaan. Volgens het Openbaar Ministerie werden ondernemingen leeggehaald met alleen schulden die overbleven. Deze gingen vervolgens failliet, zodat de zakenman weer van zijn schulden af was. Zo werd de inventaris van bowlingbaan Happydays en cocktailbar Joe Champ voor in totaal 75.000 euro verkocht. Dat terwijl volgens de officier van justitie de inventaris van alleen Joe Champ al een ton waard was. ?De verdachte laat een spoor van faillissementen na. Vanaf 1990 zijn tien rechtspersonen failliet gegaan die aan hem gelieerd zijn.? Wat volgens de officier opviel is dat R.K. telkens als adviseur optrad en aangetrouwde relaties aan het hoofd van die ondernemingen zette. Zo viel hem niets te verwijten. Een van die relaties was de directrice van de bowlingbaan, destijds zijn vriendin. Zij verklaarde dat het K. was die feitelijk de leidinggevende was. Zijn handtekening stond onder de contracten en facturen.

K. verscheen maandag strijdlustig ten tonele. Hij had voor de meeste verwijten een passend antwoord. Hij voelde zich opgejaagd door de Belastingdienst. De verwijten van het Openbaar Ministerie leunden sterk op het acht ordners dikke dossier van de FIOD. Kern van zijn verweer: ?Er is geen enkele crediteur door mij benadeeld.? In zijn oordeel over de Belastingdienst was hij hard. ?Het is een fascistische organisatie.? Bowlingbaan Happy Days had een directrice die door R. ?werd begeleid?. Dat was mede nodig omdat er veel problemen waren met de Belastingdienst. ?Ik deed geen administratie, ik had geen bankpassen. Als ik niet over het geld beschik, hoe kan ik dan leiding geven?? De inventaris van de bowlingbaan werd door een taxateur ingeschat op 250.000 euro. Toch ging deze voor slechts 75.000 euro van de ene onderneming in de andere over. Volgens de verdachte had de taxateur echter niet alle informatie gekregen. Zo was er voor de locatie van Happydays helemaal geen huurcontract. Dat maakt dat de waarde van de inventaris vele malen lager ingeschat moet worden, zei hij. R.K. gaf echter wel toe dat hij een oprichtingsakte dagen na het zetten van de handtekening nog wijzigde. Ook zijn zoon werd valsheid in geschrifte verweten. Die zei zich er niets van te kunnen herinneren. Tegen de zoon eiste de officier van justitie een werkstraf van 30 uur.

Volgens de raadsman van R.K. had de voormalig directrice van de bowlingbaan er alle belang bij zichzelf af te schilderen als slechts een strovrouw van de zakenman. ?Het was niet mijn cliënt die de leiding gaf aan deze verboden gedragingen. Hij had geen zeggenschap.? Hij vroeg om vrijspraak.

 

Op 20 oktober volgt de uitspraak.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02