Hans Smit

PEC Zwolle aan de hand van ?opa' Broerse voorbij PSV (3-1)

(door Mark van der Vegt)
ZWOLLE - Met een fabuleuze boogbal vlak voor tijd schiet Ben Rienstra het toch al extatische thuispubliek naar nog hogere sferen. Rienstra loopt naar de Martin Eibrink tribune en laat het gejuich met wijd gespreide armen over zich heen komen. PEC-PSV: 3-1.

Het doelpunt van Rienstra is een wonderschoon en passend slot van een passievolle en spannende tweestrijd. Eentje waarin Rienstra nog maar eens bewijst dat PEC zo af en toe een pareltje opduikt waar de rest van de zoekende ploegen overheen heeft gekeken en een wedstrijd waarin Joost Broerse zichzelf met twee acties tot man van de wedstrijd kroont.

De ervaren verdediger (35) ? die blijkbaar in de kleedkamer met ?opa' wordt aangesproken ? doopt het stadion in verbazende stilte als hij na een half spelen de bal na een hoekschop met de hand beroert. Een intuïtieve actie, zal Broerse later zeggen. Dit levert een benutte strafschop op en, dankzij de lankmoedigheid van arbiter Makkelie, slechts een gele kaart voor Broerse. En daar komt hij goed mee weg, weet Broerse. De verkregen voorsprong is tegen de verhouding in en wordt door PEC ongedaan gemaakt dankzij een mooi een-tweetje tussen Jesper Drost en PSV-doelman Jeroen Zoet. Drost schiet op doel en Zoet is zo aardig om de relatief ongevaarlijke inzet volkomen verkeerd te beoordelen. Het rechttrekken van de score, brengt in de tweede helft een ander spelbeeld. Was de eerste helft voor PEC, na rust is PSV de bovenliggende partij. Philip Cocu heeft na Depay (blessure) ook Adam Maher gewisseld voor een meer taakgerichte speler en PEC heeft meer en meer moeite om onder de druk van PSV uit te komen.

Ondertussen loopt Joost Broerse nog immer met revanchegevoelens over het veld. De oude krijger krijgt zijn kans in de 64ste minuut. Als Makkalie een vrije trap geeft aan PEC. Op ?noord' gaan ze er eens goed voor staan, glazen bier worden nog snel even geleegd en zijn naam zoemt ook meteen rond: ?Joost gaat ?m maken.? En hij houdt zich aan de wetten van het voetbalsprookje en schiet met een mooie curve de bal via de binnenkant van de paal achter doelman Zoet. Het stadion zingt nog als PSV de eerste aanval al weer opzet. Heel even zakt de orkaan van opwinding weg als Luuk de Jong scoort ? maar zijn treffer wordt geannuleerd wegens buitenspel. Als Rienstra dan ook nog eens zijn sublieme stift-schot-boog-bal via de onderkant van de lat in het doel schildert, is de zege een feit.  Trainer Ron Jans zegt na afloop dat hij genoten heeft van zijn ploeg. In zijn kielzog zeggen ruim 12.000 mensen hetzelfde. En voor sommige optimistische fans, is de bovengrens nog lang niet bereikt. Of zoals een fan tegen zijn vriend zegt: ?Waarom zouden wij eigenlijk geen kampioen kunnen worden?? Aan opportunisme geen gebrek.