Afbeelding

Open Monumentendag staat in het teken van reizen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - De 28e editie van Open Monumentendag is dit jaar op zaterdag 13 september. Op deze dag zijn in Zwolle veel monumenten gratis te bezoeken. Het bekende Monumentenmagazine, dat veel informatie over deze bijzondere jaarlijkse dag bevat, is tijdens het evenement te krijgen bij de informatiestand op de Grote Markt. Het thema van dit jaar is ?Op Reis'.

Reizen heeft een grote invloed gehad op de inrichting en het aanzien en de beleving van Nederland en Zwolle. Monumenten die een relatie hebben met reizen en vervoer - zoals een tramremise, een stationsgebouw, spoorbruggen, koetshuizen, waterwegen, veerhuizen en scheepswerven - vertellen het verhaal van de stad en haar ontwikkeling.

Sommige bezoekers aan Zwolle schreven uitgebreid over hun wandeling door de stad. Zo maakte 166 jaar geleden Harm Boom een wandeling door Zwolle. Deze wandeling kan weer worden gelopen. Maar dan door de stad van nu. Deelnemers zien de gebouwen die Harm zag, die hij bezocht en beschreef en die er nu vaak nog steeds staan. De historische tekeningen en oude foto's laten zien dat soms niet alles hetzelfde is gebleven aan een gebouw en/of de omgeving en dat er soms niet zo veel is veranderd.

Harm Boom (vertolkt door Peter Vader) opent om 10.00 uur samen met wethouder Jan Brink Open Monumentendag op bijzondere wijze. Dat gebeurt bij de informatiestand op de Grote Markt, voor de Grote Kerk. Om 11.00 uur kan de wandeling vervolgens samen met Harm Boom worden gelopen.

In Zwolle openen 28 monumenten in en rond Zwolle zaterdag 13 september hun deuren. De monumenten zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur en zijn herkenbaar aan de Open Monumentenvlag. Twintig koren die zijn aangesloten bij de Zwolse Zangraad verzorgen dertig optredens in elf monumenten in de stad. Drie orgels in de kerken worden bespeeld.

Het Monumentenmagazine Zwolle 2014 bevat het programma van de dag, besteedt aandacht aan de opengestelde monumenten en heeft extra aandacht voor het thema ?Op Reis'. Het magazine bevat onder meer beschrijvingen die in de afgelopen eeuwen door reizigers zijn gemaakt. Deze geven een beeld van hoe de stad er uitzag. Verder is de wandeling van Harm Boom uit 1848 opnieuw te doen, waarbij historische afbeeldingen het beeld completeren. Ook wordt stilgestaan bij de ontsluiting van Zwolle per spoor, dat 150 jaar geleden plaatsvond en bij de ontsluiting van Zwolle over weg en water.

De informatiestand van Open Monumentendag is zaterdag te vinden voor de Grote Kerk, Grote Markt 18 Zwolle. Het Monumentenmagazine, het programma met opengestelde monumenten en het optreedschema van de koren op Open Monumentendag is hier gratis te krijgen. De stand is vanaf 09.30 uur open en is tot 17.00 uur geopend.

Nadere informatie over de monumenten die open zijn op Open Monumentendag 2014 staat op landelijke site www.openmonumentendag.nl en op www.zwolle.nl/monumentendag.