'Schipper mag ik ook eens varen?' wil binnen één jaar varen
'Schipper mag ik ook eens varen?' wil binnen één jaar varen brugmedia.nl

'Schipper mag ik ook eens varen?' wil binnen één jaar varen

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - De missie van voorzitter Jean-Paul Bakker van de stichting 'Schipper mag ik ook eens varen?' is om samen met de betrokkenen binnen nu en een jaar het schip gebouwd, ingericht en aangepast te krijgen. Het doel is om het schip vaarwaardig te maken zodat mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking kunnen genieten van een onbezorgde en betaalbare vakantie.

Bakker: "De thuishaven is Zwolle, de vakantie kan in heel Nederland zijn. Het is de bedoeling dat mensen echt gaan reizen en meerdere plekken in het land kunnen bezichtigen." Vakanties voor mensen met een beperking zijn er slechts sporadisch en zijn bovendien vaak duur. "Doordat wij met vrijwilligers werken, kunnen we deze vakanties bieden tegen een tarief die juist voor deze doelgroep ook leuk blijft. Want over het algemeen hebben deze mensen toch al wat minder te besteden."

Stedentrips

Uniek aan dit toekomstige aanbod is ook dat het avontuurlijk is. Door het schip zijn de vakantiegangers mobieler en kunnen ze een route maken variërend van stedentrips tot landelijke tochten. Volgens het huidige aanbod zijn mensen vaak gebonden aan een vaste locatie. Voordeel van deze boot is bovendien ook dat men met bijvoorbeeld een hele familie op reis kan. Dan kan de boot, inclusief bemanning, gebruikt en gehuurd worden tegen betaalbare prijzen. "Want wij hebben tevens als doel om de doelgroep uit hun sociale isolement te halen," aldus Bakker. Onlangs is er een oproep voor vrijwilligerswerk als ijzerwerkers en lassers gedaan. Bakker: "Hier zijn al redelijk wat enthousiastelingen op afgekomen die een steentje willen bijdragen. We zoeken nog wel wat meer ijzerwerkers die graag de handen uit de mouwen steken. Hoe meer mensen helpen, hoe lichter het werk wordt en des te eerder de mensen met een beperking kunnen gaan genieten van een ontspannen vakantie."

Beschermvrouwe

Om alle doelstellingen te behalen, is er natuurlijk geld nodig. Daarom worden er meer sponsoren en donateurs gezocht. Daarnaast zijn er al giften gedaan, ook in de vorm van diensten en goederen. Zo heeft de beschermvrouwe van de stichting, Thecla Bodewes (directeur/eigenaar van de Scheepswerven Bodewes in Hasselt, De Kaap Meppel en Harlingen) onlangs toegezegd dat de stichting gebruik mag maken van de werf in Hasselt om aan het schip te werken. Bakker: "Dankzij deze toezegging kunnen we nu heel snel beginnen met het ijzerwerk en het plaatwerk van het schip. Er komt natuurlijk een lift in. Maar dat betekent ook dat we grote uitgaven moeten doen. Daarom gaan we de komende tijd hard aan het werk om inzichtelijk te krijgen wat en hoe we dingen kunnen financieren. We gaan binnenkort ook proberen via crowdfunding meer geld in het laatje te krijgen. En daarnaast staan we, tijdens de komende Zwolse Blauwvingerdagen, in de Diezerstraat tegenover ijssalon Salute. Iedereen die tien euro of meer doneert, krijgt een gratis ijsje."

Schippers

Op de lange termijn is het doel om de stichting als gezond bedrijf te laten functioneren. Een bedrijf dat draait op vrijwillige schippers die geplande reizen bieden waarbij de doelgroep zelf zeggenschap heeft over de reisdoelen. Daarnaast wordt er nog gezocht naar een ligplaats in Zwolle. Bakker: "Het zou prachtig zijn als we dit met de gemeente kunnen regelen. Burgemeester Henk Jan Meijer is immers Beschermheer en het is voor de stad een mooie manier om zich op unieke wijze te profileren. Want dit is de eerste niet commerciële ?vakantieboot' in Nederland. En Zwolle heeft een mooie haven, dan past zo'n mooi oud vrachtschip toch ook prima in het plaatje."

Meer informatie over de stichting is te vinden op: www.schippermagikookeensvaren.nl.