Afbeelding

CJV Schelle viert honderd jaar jeugdwerk

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE-ZUID ? Het is op 15 september 2014 honderd jaar geleden dat de basis is gelegd voor wat nu het jeugdwerk bij CJV Schelle is. Op die 15e september kwamen twaalf jongemannen bij elkaar in de buurtschap en werd de Christelijke Jongelingsvereniging Timotheus opgericht.

In de beginjaren bestonden de avonden veelal uit het voorlezen en bespreken van Bijbelteksten. Op 11 maart 1924 vindt er een oprichtingsvergadering plaats waarbij dertien meisjes aanwezig waren en werd de Christelijke Jonge Vrouwen Federatie Eensgezind opgericht. Ook bij hen bestonden de avonden voornamelijk uit het lezen en bespreken van Bijbelverhalen. Tot en met begin jaren zestig hielden de jongens en de meisjes apart van elkaar club. In 1969 zijn de jongens- en de meisjesvereniging samengegaan en werd de naam CJV Schelle.

 

In die tijd bestonden de avonden niet meer geheel uit het lezen en bespreken van Bijbelteksten. Ook vermaak in de vorm van spelletjes, handenarbeid en uitjes behoorden tot de bezigheden. Vanaf toen ging men ook op zomerkamp en dat gaan de groepen nog steeds.

CJV Schelle is volgens de leden altijd een erg actieve vereniging geweest met het organiseren van veel diverse activiteiten, zoals Jaaravonden waarbij de leden toneelstukjes opvoerden of een playbackact doen, deelname aan de optocht met Koninginnedag waarbij ook diverse prijzen werden gewonnen, het organiseren van droppings, speldagen, dagjes uit, slagbalwedstrijden, avonden zwemmen, deelname aan de wandelvierdaagse en zomer- en weekendkampen. Al jaren gaan kinderen op zomerkamp naar het kampterrein in de bossen van Oudleusen om een leuk en gezellig kamp te houden.

Momenteel zijn zo'n 45 jongens en meisjes in de leeftijd van zeven tot en met achttien jaar lid die in vier groepen club hebben. Een groep leiders verzorgt de clubavonden en de activiteiten. De middagen en avonden variëren van het doen van veel verschillende spelletjes, knutselen, een spel in het Engelse Werk of een avond gezellig kletsen. Hierbij staat centraal dat de kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving dit samen kunnen doen. CJV Schelle biedt hierbij ruimte voor ieder lid om zich te ontwikkelen zonder enige vorm van discriminatie of prestatie. De C van Christelijk in de naamgeving wordt tegenwoordig vertaald in respect voor de ander en de directe omgeving.

In 2014 is het dus feest bij CJV Schelle en in de afgelopen maanden zijn er al diverse activiteiten geweest om dit jubileum te vieren. In mei van dit jaar werd er voor alle leden en hun gezinnen een autopuzzeltocht gehouden en in juni gingen de leden naar Hiawatha in Dalfsen voor een middag en avond om Highlandgames te doen. De komende weken staan er nog een receptie voor genodigden en een reünie op het programma. Ook wordt het boekje ?100 jaar CJV Schelle' gepresenteerd en daarin wordt in woord en beeld honderd jaar jeugdwerk in Schelle getoond. De clubs zijn in de week van 8 september weer begonnen met hun wekelijkse bijeenkomsten.

 

Kijk voor meer informatie op de website www.cjvschelle.nl.