Vrouwen HC Zwolle bouwen weer aan nieuw team in overgangsklasse

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)ZWOLLE - Als de vrouwen van HC Zwolle zo spelen als in de eerste helft tegen Ring Pass Delft dan komt het dit seizoen helemaal goed. Op basis van de tweede helft is echter niet gezegd dat de hockeysters zich wel weer even veilig spelen.Het publiek op Het Hoge Laar ziet in de eerste helft een goed combinerend Zwolle dat in de eindfase van de aanval telkens net de verkeerde keuzes maakt. Desalniettemin een helft om blij mee te zijn, ware het niet dat de bezoeksters uit Delft op slag van rust uit een strafcorner op voorsprong komen. In het tweede bedrijf is Zwolle onherkenbaar. Wederom uit een strafcorner bepaalt Delft na een kwartier spelen de eindstand op 0-2. ?We begonnen heel goed, hadden ze echt in de tang. We zetten druk, snoepten ballen af. Echt goed. In de cirkel zochten we nog iets te veel naar de combinatie, maar we moeten daar gewoon eerder schieten?, zegt Lotte Bonenberg, samen met Mirthe Franken de oudgediende van de ploeg die wederom een metamorfose heeft doorgemaakt. De routiniers die vorig seizoen terugkeerden (Sanne Menting, Kristel Overmars en Jordana Schludel) zijn er niet meer bij, evenals Michelle Fillet, Michelle Bonsink en Merel Voerman. Vorig jaar raakte HC Zwolle met Maxime Kerstholt al een berg doelpunten kwijt. Gehoopt werd dat de eveneens veel scorende Fillet nog een jaartje zou blijven, maar het talent kon de lokroep van Kampong niet weerstaan. De hockeybond ziet ook liever dat de speelster van Oranje B in de hoofdklasse uitkomt. ?Dat is het nadeel van Zwolle. Je raakt altijd meiden kwijt. We moeten elke keer weer opbouwen?, weet Bonenberg, die net als Anouk van Heerde in de eerste helft dichtbij een doelpunt is. ?We moeten zuiniger met de kansen omgaan?, beseft Bonenberg.In de tweede helft loopt Zwolle achter de feiten aan. Het initiatief ligt volledig bij Delft, omdat de jonge speelsters van Zwolle zich een beetje verstoppen. ?We bewegen niet meer zonder bal. En teveel met bal?, ziet trainer/coach Roel Stofmeel. Daardoor hebben we geen grip meer op de wedstrijd.? Het grote verschil tussen de eerste en tweede helft is geen verrassing voor Stofmeel. ?In de oefencampagne ging het in wedstrijden ook van heel goed naar heel slecht. Voor rust was het goed, zijn we alleen onnauwkeurig in de laatste fase. In de tweede helft doet de tegenstander het even anders en vallen we terug in verdedigen. We moeten dan durven vasthouden aan ons eigen spel.?Stofmeel verwacht een moeilijk seizoen als de tweede helft een voorbode is voor de rest van het seizoen.?Dan wordt het vechten tegen degradatie. Maar ik heb er vertrouwen in dat we de periode van de eerste helft kunnen uitbouwen.? Zwolle is deze zomer wel bezig geweest versterkingen aan te trekken, maar dat is niet gelukt. ?Het is lastig. Hier in de buurt zijn alleen maar teams die lager spelen en speelsters gaan niet anderhalf uur reizen om bij Zwolle te spelen. We moeten dus zorgen dat we stabieler worden en dat je het kan opvangen met jeugd. Daarvoor moeten we de opleiding sterker maken?, zegt Stofmeel. Geweldige start mannenVoor de mannen van HC Zwolle is de eerste wedstrijd wel een onverdeeld genoegen. Bij de terugkeer in de overgangsklasse wordt het hoger ingeschatte Victoria met 3-2 verslagen. ?We speelden heel goed als collectief. De afspraken werden nagekomen. Een compliment aan het team?, aldus hoofdtrainer Tim de Vries. ?Individueel zijn zij beter, maar de overwinning was niet onverdiend. Het was echt een goede teamprestatie.?Zwolle komt op 2-0 door doelpunten van Roel van der Wielen en Rinke Oomens (strafbal), maar wordt vervolgens teruggedrongen door Victoria. In de slotfase maakt Jasper Foppen uit een strafcorner de winnende.Lotte Bonenberg in actie namens HC Zwolle. Foto: Pedro Sluiter

Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 21 uur geleden