Amerikaans duo scoort er op los

(door Mark de Rooij)ZWOLLE - Een nieuwe deceptie dreigt als Gasterra Flames met nog iets meer dan een minuut op klok, en de bal in de ploeg, met 85-86 voorstaat in het Landstede Sportcentrum. Tanner Smith en Zack Novak zijn echter geen spelers die bezwijken onder de druk en tillen Landstede in de slotseconden alsnog voorbij de bezoekers uit Groningen.Doodziek was Herman van den Belt na de 85-83 nederlaag eerder dit seizoen in Groningen en "erg gelukkig dat het een keer goed valt" na de 89-86, zondag in het Landstede Sportcentrum. In een wedstrijd die alle kanten opkan, buigt Landstede in het laatste kwart een achterstand van 65-71 om in een voorsprong van zes punten. Het scheelt echter weinig of de bezoekers gaan toch nog met de punten naar huis. Rogier Jansen geeft Gasterra Flames met vijf punten op rij weer de aansluiting, maar in slotminuut trekt Landstede de partij toch naar zich toe. Smith frommelt de bal in de basket, waarna Jason Dourisseau een kans voor Groningen laat liggen. IJskoud gooit Novak in de slotseconden nog twee vrije worpen door het netje. Met 28 punten is hij deze wedstrijd weer van grote waarde. "Dit hadden we echt even nodig. Het is lang geleden dat we van een grote tegenstander hadden gewonnen", zegt Novak, die genoot van de sfeer tijdens de wedstrijd. "Het was zinderend. Hiervoor speel je basketbal, voor dit soort wedstrijden."Van den Belt is in zijn nopjes met Novak en Smith. "53 punten van twee spelers, dat is natuurlijk heel goed, maar ze zouden nog beter zijn als ze de anderen er wat meer in betrekken." Over het verdedigen van zijn ploeg is de coach minder te spreken. "Voor rust pakt Groningen elf van de achttien reboundkansen. Dat is veel te veel. Gelukkig doen we dat na rust een stuk beter. We maken gemiddeld tachtig punten per wedstrijd. Daarmee kun je van iedereen winnen, maar we moeten beter gaan verdedigen."Zack Novak probeert Jamal Boykin te passeren. Foto: Pedro Sluiter.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 18 apr, 13:20
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11