Wervelende eerste helft PEC tegen RKC is onvoldoende voor winst (1-1)

(door Mark van der Vegt)ZWOLLE - Lat, paal, lat. Binnen een half uur. Tegen RKC Waalwijk legt PEC een wervelende eerste helft op de mat, resulterend in een treffer vlak voor rust. Na rust is het schouwspel echter ondermaats. RKC heeft aan één goal genoeg voor een punt: 1-1.Een uitverkocht huis zat een helft lang op het puntje van haar stoel. PEC Zwolle speelde RKC ruim 45 minuten van het kastje naar de muur. En weer terug. De nummer zes van de ranglijst wilde tegen de nummer 17 in de stand korte metten maken. Dat werd ook tijd: na drie remises op rij, smachtte de PEC-aanhang naar het zoet van een zege. En was voetbal een jurysport zoals boksen, dan had het de drie punten ook gekregen op basis van de eerste ronde. PEC bepaalde en overheerste het gevecht, danste om RKC heen en joeg de ploeg uit Waalwijk met harde klappen de stuipen op het lijf. Darryl Lachman kopte de bal uit een hoekschop op de lat, Fred Benson raakte na een fluwelen steekpass van Mokotjo de paal en flankspeler Hiwat zag zijn inzet op de lat uiteenspatten. VoorsprongRKC wankelde maar ging niet neer. Ook niet toen Mustafa Saymak vlak voor rust een van richting veranderde voorzet van Stef Nijland achter doelman Jan Seda werkte. De voorsprong brak allesbehalve de ban. Waar een treffer vlak voor rust normaliter als extra demotiverend voor de ontvanger werkt, daar leek de achterstand het tollende RKC juist wakker te schudden. Terwijl PEC rustig wilde verder bouwen aan de eerste zege na drie remises, en er geen vuiltje aan de lucht leek, daar had RKC aan een nonchalante PEC-actie op eigen helft genoeg om doeltreffend uit te halen. ?Volgens mij had RKC in de tweede helft de bal nog niet gehad,?, verklaart PEC-trainer Ron Jans na afloop voor de tv-camera. Hij zag ook dat RKC-spits Aurelio Joachim zijn mogelijkheid wonderschoon (achter het standbeen) omzette in een doelpunt. Wat volgt is een bijna veertig minuten durende exercitie van goede wil zonder goed voetbal; veel breien over de breedte, weinig wol in de diepte. PEC bokst naast tegen zichzelf ook op tegen een achterover leunend RKC; wordt niet meer zo overheersend en gevaarlijk als in het eerste bedrijf. Tekenend voor de onmacht op het veld en op de tribune is de hartstochtelijke schreeuw om een strafschop na vermeend hands van RKC. Uiteindelijk gaat de wedstrijd als een nachtkaars uit, bedanken PEC-spelers ietwat bedompt het publiek, terwijl het fanatieke gedeelte (Marten Eibrink-tribune) scheidsrechter Kamphuis ?bedankt'. Jans, ook ontevreden over slechts een punt, weet wel beter: ?We hadden wat pech, maar we moeten het ook gewoon afronden.? Bram van Polen probeert het, tevergeefs, met een omhaal. Foto: Pedro Sluiter